Centraliserade användardatabaser är fortfarande normen inom flera branscher. Risken att de blir hackade och användardatan rinner ut över hela internet är dock överhängande. Ur det hackade företagets synvinkel kan det utgöra en allvarlig finansiell risk: skadeståndskraven och den negativa publiciteten kan dra mattan under ett mindre etablerat bolag.

– I framtiden kommer vi att se allt fler decentraliserade system i stället för centraliserade. Företag kommer inte längre att sitta på enorma användardatabaser, säger Jutta Steiner, en av grundarna och vd för Parity Technologies.

Rubriken för diskussionen på Slushfestivalen är: Farewell to centralised data. Förutom Steiner deltar Andreas Antonopoulos, expert på blockkedjan, och Pamela Morgan, grundare och vd för Third Key Solutions.

– Jag uppmanar alla mina kunder att leta efter decentraliserade lösningar. Det är en risk att ha centraliserade användardatabaser och dessutom kostar de pengar, säger Morgan.

Antonopoulos nämner kredituppgiftsbolaget Equifax, som blev hackat i maj–juli 2017 med följden att 140 miljoner kunders kredituppgifter spred sig på nätet. Ett stort bolag som Equifax kan klara sig, men för ett mindre bolag hade det varit slutet, resonerar blockkedjeexperten.

– Ur säkerhetssynpunkt är det bästa sättet att förvara data att inte samla den från första början. Ingen kan förvara den sortens datamängder på ett säkert sätt.

Dessutom har medvetenheten bland användarna ökat. Folk ger inte längre ut vilka uppgifter som helst. Man ville veta vad företagen tänker göra med dem. Tanken att företag samlar känsliga personuppgifter bara för sakens skulle känns otrevlig.

– Det finns företag som försöker bygga decentraliserade användardatabaser där användarna har kontroll över sina uppgifter. För deras kunders del innebär det att man slipper risken att ens databas blir hackad, säger Morgan.

Hittills har digitaliseringen till stor del handlat om att flytta existerande analoga strukturer till den digitala världen. Det som blockkedjan erbjuder är något nytt, något som inte har någon motsvarighet i den pre-digitala världen.

– Vi ska inte bara överflytta analoga strukturer till den digitala verkligheten. Vi ska se på deras fundamentala strukturer och hur de kan göras bättre, säger Steiner.

Antonopoulos påpekar att de flesta centraliserade databaser används i sammanhang som kräver pålitlighet, till exempel inom finansbranschen. Det intressant med blockkedjan är att den erbjuder ett hundra procent pålitligt system som därtill är decentraliserat.

– Det innebär att en enda person inte kan ändra på systemet. Om man vill ändra på ett decentraliserat system krävs det att alla som deltar i systemet godkänner ändringarna, säger Steiner.

Det här innebär enorma fördelar till exempel ur demokratiperspektiv. Med ett valsystem som bygger på blockkedjan blir det omöjligt att fuska.

Blockkedjan

  • Blockkedjan är bäst känd genom kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum. Handeln med kryptovalutor sker decentraliserat mellan användarna, det finns ingen central instans som reglerar den. I allmänhet hanteras valutahandel av banker och centralbanker.
  • Ett decentraliserat system kan används för många olika ändamål, till exempel demokratiska val. När det inte finns en centraliserad institution som kontrollerar aktiviteten blir det svårt att fuska genom att ta över institutionen.
  • Decentraliserade system fungerar så att alla användare kollektivt granskar och godkänner den aktivitet som sker inom systemet. I ett centraliserat system sker granskningen av den centrala institutionen. ()