Zoom

En avig ostkaka med en krämig apelsinfyllning maskerar sig som en torrkaka på julbordet! Foto: Sofie Sergelius


AVIG APELSINOSTKAKA

Botten:
130 g smör
300 g pepparkakor
1 dl vetemjöl

Fyllning:
600 g vaniljfärskost
200 g crème fraiche
3 ägg
0,5 dl socker
0,5 dl majsstärkelse
1 apelsin
0,5 tsk malen ingefära

Värm ugnen till 175 grader.

Smält smöret och pensla insidan på en kransform (2 liter) med lite av smöret. Se till att formen är ordentligt smord på alla ställen.

Lägg pepparkakorna i en matberedare och kör till små smulor.

Häll över i en beredningsskål och rör ner vetemjöl och resten av det smälta smöret.

Tryck ut pepparkaksblandningen överallt i formen.

Riv skalet på apelsinen och pressa därefter ur saften.

Vispa ihop samtliga ingredienser till fyllningen med hjälp av en elvisp.

Häll över smeten i kransformen. Grädda ostkakan på ugnens nedersta fals i 55 minuter.

Låt svalna och använd därefter en kniv för att lösgöra ostkakan ur formen, utan att stjälpa ut den.

Låt ostkakan stå kallt minst sex timmar innan servering och stjälp först då ut den ur formen genom att försiktigt knacka på utsidan av formen.

Pudra över lite florsocker innan servering.

***

Zoom

Kinuskikex med tranbär passar både på julbordet och som present. Foto: Sofie Sergelius


TRANBÄRS- OCH KINUSKIKEX

125 g mjukt smör
1 dl farinsocker
0,5 dl ljus sirap
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
100 g mjuka gräddkarameller (skär i små tärningar)
50 g tranbär
25 g vitchoklad

Värm ugnen till 175 grader.

Vispa ihop smör, farinsocker och sirap tills det är luftigt.

Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smörsmeten.

Rör om till en jämn smet.

Skär de mjuka gräddkaramellerna i små tärningar.

Rör försiktigt ner hela tranbär och gräddkaramelltärningar i smeten. Undvik att söndra bären.

Stjälp ut smeten på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Strö lite mjöl över degen och använd händerna för att trycka ut en cirka 30 x 30 centimeter, cirka 1,5 centimeter tjock kvadrat av smeten.

Grädda på ugnens mellersta fals i 15 minuter.

Grovhacka chokladen och smält den i 30 sekunders etapper i mikron.

Ta ut plåten ur ugnen och skär genast till diamantformade kex. Låt svala och ringla därefter över den smultna chokladen.

Låt chokladen stelna före servering. Förvara kexen i en lufttät burk i kylskåpet.

***

Foodlys matbloggare Sofia Rönnbacka är tokig i glass och vill därmed bjuda på ett recept där en klassiker får en twist – glöggkokta päron med pepparkaksglass.

Zoom

Glöggkokta päron med pepparkaksglass - den perfekta avslutningen på julaftons middagen. Foto: Sofia Rönnbacka


GLÖGGKOKTA PÄRON MED PEPPARKAKSGLASS

6 dl vatten
1–1,5 dl socker
2 kanelstänger
1 apelsinskiva
1 stor bit ingefära (som en tumme)
1 tsk kardemumma, krossad
15–20 hela nejlikor
½ stort päron eller 1 litet päron per person

Blanda ihop alla ingredienserna förutom päronen i en kastrull. Koka upp glögglagen.

Under tiden som glögglagen kokar upp skalar och halverar du päronen. Vill du att de ska stå/ligga rakt kan du skära bort en bit av päronet. Gröp ur kärnhuset.

När glögglagen kokat upp och sockret smält tillsätter du päronen och låter dem koka cirka 5 minuter på svag värme.

Låt päronen ligga i lagen en stund före du tar upp dem. Låt dem kallna och servera med pepparkaksglass.

Spara lagen! Lagen passar utmärkt som bas till en vit glögg eller till en värmande vinterdryck.

Pepparkaksglass:

4 dl grädde
1 dl mjölk
½ burk kondenserad mjölk
Ca 8–10 krossade pepparkakor

Vispa grädden ganska fast.

Rör ner mjölk, kondenserad mjölk och bryt ner pepparkakorna.

Häll glassen i en burk med lock och frys åtminstone 6 timmar, gärna över natten.

Ta fram glassen en stund före servering.

Gör en glassboll, toppa päronet med glassbollen och smula över lite pepparkakor.

Ät och njut!

Sofia Rönnbacka är 24 år gammal och studerar till lärare i huslig ekonomi. Sofia bloggar på Foodly under I köket med Sofia, där hon bjuder sina läsare på allt mellan himmel och jord.


Se fler recept, artiklar och matrelaterade bloggar på vår matsajt foodly.fi!