Zoom

En varm smörgås är ett smart sätt att använda upp rester från julbordet. Foto: Sofie Sergelius



SKINKSMÖRGÅS MED RÖDBETSCHUTNEY
4 stycken dubbelsmörgåsar

Rödbetschutney:
2,5 dl rödvinsvinäger
250 g socker
1,5 tsk hela kumminfrön
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
400 g riven rödbeta

Skinksmörgås:
8 skivor lantbröd
4 tsk smör
200 g julskinka skuren i tunna skivor
50 g auraost
50 g cheddar
0,5 dl riven parmesanost

2 msk smör att steka i


Chutney:
Skala och riv rödbetan. Väg upp tills det finns 400 gram färdigt riven rödbeta.

Skala och finhacka schalottenlöken och skala och pressa vitlöksklyftorna. Skär chilin på hälft, ta bort alla frön, och finhacka köttet.

Hetta upp vinäger och socker i en kastrull tills sockret smält.

Rör ner övriga chutneyingredienserna, hetta upp och låt koka i 30 minuter. Kom ihåg att röra om med jämna mellanrum.

Låt chutneyn svalna.


Smörgås:


Värm ugnen till 175 grader.

Smula auraosten fint och riv cheddarosten. Blanda ihop ostarna i en skål.

Smörj båda sidorna av alla brödskivor med smör.

Placera ett par skivor av skinkan på hälften av brödskivorna, klicka över en rågad matsked chutney och bred ut med en kniv. Strö över av ostblandningen och placera en brödskiva överst.

Hetta upp en stekpanna, klicka i mera smör och flytta över smörgåsen i den varma pannan. Använd en stekspade för att pressa ner smörgåsen. Vänd på smörgåsen efter ett par minuter då undre sidan fått en gyllene färg. Stek i ytterligare ett par minuter tills andra sidan har samma färg och osten börjat smälta.

Flytta över smörgåsarna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt, strö över hälften av den rivna parmesanen, och gratinera på ugnens mellersta fals i 5 minuter. Vänd på alla smörgåsar, strö över resten av parmesanen och gratinera ytterligare 5 minuter.

Servera smörgåsarna varma med extra rödbetschutney.

TIPS: Du kan även hälla över allt förutom 1 dl av chutneyn i steriliserade glasburkar. Ge burkarna i present eller servera chuteyn som tillbehör till en ostbricka.

***

Zoom

Använd upp julskinkan, ärter och gorgonzolan i en läcker pasta - den perfekta mellandagsmaten! Foto: Sofie Sergelius


SKINKPASTA MED GORGONZOLA

250 g skinka
3 vitlöksklyftor
1 lök
0,5 msk smör
0,5 tsk peppar
100 g gorgonzola
0,5 dl vatten
3 dl grädde
2 dl vitt vin
1 dl ärter
20 g pekannötter
1 msk färsk timjan
240 g glutenfri spaghetti

Skär skinkan i små kuber. Skala och hacka lök och vitlök.

Klicka smör i en stekpanna och fräs löken och vitlöken på medelvärme cirka 2 minuter.

Häll över skinkan i stekpanna och stek tillsammans med löken i 4 minuter. Krydda med peppar.

Koka upp 1 liter vatten för pastan.

Tillsätt ½ dl vatten och koka upp tills allting avdunstat.

Skär gorgonzolan i mindre bitar. Häll i grädde, gorgonzola och vitt vin. Rör ner gorgonzolan i såsen.

Låt såsen småputtra medan pastan kokas.

Lägg den glutenfria spaghettin i det kokande vattnet. Koka i 8 minuter och häll av vattnet med ett durkslag.

Blanda ärterna och hälften av all timjan i såsen. Smaka av med salt och peppar.

Portionera upp spaghettin och häll över en fjärdedel av såsen.

Toppa pastan med valnötter, extra gorgonzola och timjan.

***

Zoom

Amerikanska pannkakor med överbliven kålrotslåda smakar både på morgon och som kvällsmål. Foto: Sofie Sergelius


KÅLROTSLÅDSPLÄTTAR

2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl mjölk
2 msk smör
1 ägg
6 msk kålrotslåda
4 msk smör till stekning

Skinkröra:
200 g skinka
100 g crème fraiche
2 tsk senap
2 msk hackad timjan

Skinkröra: Tärna skinkan. Blanda ihop skinktärningarna med crème fraichen, senapen och den hackade timjanen.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en beredningsskål. Smält smöret och blanda den med mjölken. Vispa ner ägget.

Blanda mjölkblandningen med mjölet. Tillsätt kålrotslådan och vispa till en slät smet.

Värm en plättpanna och smörj med smör. Klicka i en matsked av plättsmeten och stek på medelvärme i cirka 2 minuter tills det bildas små bubblor på plättarnas yta. Vänd och stek ett par minuter till.

Servera plättarna varma med skinkröran och extra senap. Strö över lite timjan strax innan servering.

Se fler recept, artiklar och matrelaterade bloggar på vår matsajt foodly.fi!