"Kungariket har redan varnat för de allvarliga konsekvenser som en sådan oriktig och oansvarig åtgärd kan leda till", heter det från det saudiska kungahuset enligt statliga medier.

Många har varnat för att USA:s president Donald Trump genom beslutet stör en känslig balans i Mellanöstern, och retar upp hela den muslimska världen.

Malaysias premiärminister Najib Razak uppmanar muslimer att starkt motsätta sig erkännandet.

– Jag uppmanar alla muslimer över hela världen att höja rösterna, och göra det klart att vi starkt motsätter oss alla erkännanden av Jerusalem som Israels huvudstad för all tid, säger han i ett tal på ett partimöte i Kuala Lumpur, enligt Reuters.

Trump sade i ett tal på onsdagskvällen att beslutet "borde ha kommit för länge sedan". Det har fått snabba konsekvenser: Palestiniernas president Mahmud Abbas underkänner USA som fredsmäklare och Hamasrörelsen i Gaza säger att beslutet "öppnar helvetets portar".

Från israeliskt håll uttrycks desto större glädje. Premiärminister Benjamin Netanyahu kallar beslutet "en historisk milstolpe".

USA har bett Israel vara återhållsamt i reaktionerna av rädsla för ett bakslag och potentiella hot mot amerikanska medborgare, enligt dokument från utrikesdepartementet som Reuters tagit del av.

Beslutet att erkänna Jerusalem som huvudstad går emot "det palestinska folkets historiska och permanenta rättigheter", enligt USA:s allierade Saudiarabien.

Landets kungahus säger också att det är ett brott mot USA:s tradition att vara neutralt i Jerusalemfrågan, och att det förhindrar fredsprocessen.

USA ska också flytta ambassaden till Jerusalem från Tel Aviv. Storstrejk är utlyst i de palestinska områdena efter beskedet.

Protester bröt ut i Jordaniens huvudstad Amman och hundratals personer demonstrerade utanför USA:s konsulat i Istanbul, Turkiet.