Att Sydkorea och USA håller stora gemensamma militärövningar och amerikanska hot mot Pyongyang har gjort att ett krigsutbrott på den koreanska halvön är ett "etablerat faktum", säger en talesperson för Nordkoreas utrikesdepartement.

"Frågan nu är: när bryter kriget ut?" säger talespersonen i ett uttalande som levereras via den statliga nyhetsbyrån KCNA.

"Vi önskar inte ett krig men kommer inte att gömma oss från det, och skulle USA missbedöma vårt tålamod och tända gnistan till ett kärnvapenkrig kommer vi att se till att USA betalar dyrt genom våra mäktiga kärnvapen som vi konsekvent har förstärkt".

Spänningarna på den koreanska halvön har ökat markant de senaste månaderna. Förra veckan förklarade sig Nordkorea vara en kärnvapenmakt sedan landet testat en ny typ av interkontinental ballistisk robot som sägs kunna nå hela USA.

På måndagen inledde USA och Sydkorea en gemensam militärövning, vilket Nordkorea även tidigare fördömt och kallat länderna "krigshetsare".

Den amerikanske presidenten Donald Trumps säkerhetsrådgivare HR McMaster sade i helgen att risken för krig "ökar varje dag".

Samtidigt befinner sig Jeffrey Feltman, FN:s ansvarige för politiska frågor, i Nordkorea för ett fyra dagar långt besök. Feltman, som är amerikansk medborgare, är den första personen i sin ställning att besöka Pyongyang sedan 2012.

Under onsdagen träffade han vice utrikesminister Pak Myong-Guk i den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang. De diskuterade "bilateralt samarbete och andra frågor av gemensamt intresse", enligt KCNA.

Nordkorea

  • Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Efter fortsatta brott mot de resolutionerna har FN:s säkerhetsråd klubbat nya beslut som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av olja och andra fossila bränslen begränsas. Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un hävdar att atomvapen är enda sättet för landet att skydda sig mot USA.
  • På senare tid har läget vid den koreanska halvön trappats upp efter ett hotfullt ordkrig mellan Washington och Pyongyang liksom både robotuppskjutningar från Nordkorea och ett kärnvapentest i början av september, landets sjätte och mest kraftfulla.
  • Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.