Ett plötsligt utskick från EU:s permanente rådsordförande på torsdagskvällen har fått brexitföljarna att hoppa till igen.

"Ordförande Tusk kommer att lämna ett uttalande till pressen om brexit i morgon klockan 7.50", hälsas i ett sms från Tusks kansli – utan mer förklaringar än att "fler detaljer följer".

För Reuters uppger samtidigt en högt uppsatt irländsk tjänsteman att diskussionerna "går väldigt snabbt för tillfället".

– Jag tror att vi kommer att arbeta under de närmaste timmarna med Storbritanniens regering för att avsluta det här. Jag säger "timmar" för jag tror att vi är väldigt nära, säger tjänstemannen på plats i Bryssel.

Beskeden kommer i ett läge där alla väntar ihärdigt på nästa drag från London.

– Än så länge syns ingen vit rök. Men vi är redo att ta emot premiärminister (Theresa) May så fort de är redo, förklarar EU-kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas på sin dagliga pressträff i Bryssel.

Men han varnar samtidigt för att söndag är sista dag för att hinna bli överens i tid till nästa veckas EU-toppmöte.

– Det måste ske den här veckan, i den här byggnaden. Vi arbetar en full vecka, 24 timmar om dygnet och i vår vecka är söndagen inkluderad, säger Schinas.

Brittiska BBC-reportern Laura Kuenssberg twittrar om att nya ordalydelser kring gränsfrågan mellan Irland och Nordirland förts fram till nordirländska DUP under eftermiddagen och sedan har diskuterats av EU-kommissionen och Irlands och Storbritanniens regeringar.

DUP – vars stöd är nödvändigt för Theresa Mays konservativa regering – slog bakut i måndags mot den uppgörelse som då var på gång, eftersom man befarade att den skulle skapa en klyfta mellan Nordirland och resten av Storbritannien.

Ett utläckt utkast till uttalande från EU-parlamentet – förberett för uppgörelsen i måndags – avslöjar samtidigt fler detaljer i vad Storbritannien och EU var på väg att enas om. Bland annat ska London ha gått med på att samma rättigheter som gäller för EU-medborgare som bor i Storbritannien före utträdet även ska gälla för deras respektive och barn, även om dessa fortfarande inte bor i landet. Rättigheterna ska också gälla för barn som ännu inte är födda.

I gengäld ska britter i EU ges fortsatt rätt att fritt bo och röra sig i hela EU, rapporterar Reuters. Därtill är en kompromiss på gång som skulle göra det möjligt för EU-medborgare i Storbritannien att vända sig till EU-domstolen, men bara under en period på tio år.

Viktiga dagar om brexit

  • Fredag 8 december: Ett uttalande av EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk har utlovats till tidigt på morgonen.
  • Söndag 10 december: En uppgörelse behöver vara klar mellan EU och Storbritannien för att man ska kunna konstatera "tillräckliga framsteg" i de inledande förhandlingarna om ekonomisk uppgörelse, medborgarnas rättigheter och gränsfrågorna på Irland.
  • Måndag 11 december: De 27 kvarstannande EU-ländernas så kallade sherpor möts i Bryssel för att gå igenom läget.
  • Tisdag 12 december: Ländernas EU-ministrar träffas för att förbereda kommande toppmöte.
  • Torsdag 14 december: Stats- och regeringscheferna inleder sitt toppmöte i Bryssel.
  • Fredag 15 december: De 27 kvarstannande EU-ländernas ledare möts separat för att avgöra om det finns tillräckliga framsteg eller inte. Om så är fallet kan klartecken ges för att dra i gång nästa fas i förhandlingarna, om övergångsregler och framtida handelsavtal.