Oppositionen oroar sig för den ökade ojämlikheten, men har olika syn på hur problemen ska lösas. Sannfinländarna, Kristdemokraterna och Svenska folkpartiet delar oron, men föredrar andra åtgärdar. Partierna presenterade sina klämmar på torsdagen, som riksdagen röstar om på fredag.

Riksdagsledamot Suna Kymäläinen höll SDP:s anförande och ser ojämlikheten som vårt lands största säkerhetshot. Enligt henne har den sociala ojämlikheten vuxit just på grund av regeringens nedskärningspolitik. Partiordförande Antti Rinne (SDP) anser att problemet helt och hållet är Samlingspartiets och Centerns fel.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) svarade på interpellationen och anser att det snarare är arbetslösheten som har ökat samhällsklyftorna. Därför vidtar regeringen nu åtgärder som ska öka sysselsättningen. Han räknade också upp en rad andra åtgärder, till exempel vårdreformen och sänkt skatt.

Zoom

Riksdagsledamot Anna Kontula (VF). Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen


Zoom

Riksdagsledamot Mari-Leena Talvitie (Saml). Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen


Vänsterpartisten Anna Kontula håller med om att en hög sysselsättningsgrad är bra, men tror inte på välfärd utan jämlikhet. Ur Samlingspartisten Mari-Leena Talvities mun kom det ord och inga visor.

– Jag är inte förvånad över att inte hela oppositionen har skrivit under interpellationen när man ser vilken undermålig ekonomisk populism som den bygger på, säger Talvitie.

Trots att oppositionen på torsdagen presenterade sin interpellation, bråkar de redan om följande interpellation. På De grönas partimöte under helgen meddelade partiordförande Touko Aalto att de tänker lämna en interpellation med temat utbildning, vilket förargade resten av oppositionen. Avsikten var att lämna interpellationen, men först senare och som en gemensam överenskommelse.

De gröna har tagit upp utbildningsfrågan flera gånger under de senaste månaderna, men SDP ansåg att de som största oppositionsparti hade förkörsrätt. Deras interpellation har dragit ut på tiden, vilket betyder att De grönas inte kommer att hinna lämna sin innan jul.

De gröna är inte tillräckligt många för att på egen hand lämna en interpellation och detsamma gäller Sannfinländarna. För att kunna lämna in en interpellation krävs 20 riksdagsledamöter. Det enda partiet som kan göra det på egen hand är SDP.

Zoom

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson. Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen


Svenska riksdagsgruppen delar SDP:s, VF:s och De grönas oro över ojämlikheten, men vad gäller bland annat beskattningen är SFP inne på en annan linje.

– SFP stöder oron över den ökade ojämlikheten i samhället. Vi stöder inte regeringens linje. Vi borde förstärka välfärden, men det som skiljer oss från de andra oppositionspartierna är synen på vilka verktyg som är de rätta för att lösa problemen, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson.

SFP släppte i början av hösten en egen skuggbudget, som sammanfattar partiets kritik mot regeringen. Partiet förespråkar bland annat garantipension och högre barnbidrag åt ensamförsörjare.

– Vår modell ger mer åt dem som har de lägsta pensionerna och vi lyfter studiestödet tillbaka till nivån innan regeringens nedskärningar.

– Vi behöver en vis och målmedveten utbildningspolitik som hindrar att den socioekonomiska bakgrunden avgör ungas livsval. Det här är en ödesfråga för vårt 100-åriga Finland.

Henriksson tycker att regeringen inte tar ojämlikhetsfrågan på tillräckligt stort allvar.