I oktober meddelande Nordea i sin delårsrapport att man kommer att göra omfattande förändringar i verksamhetsmodellen och har för avsikt att minska antalet anställda inom koncernen med 6000, varav 4000 heltidsanställda och 2000 konsulter. Nu inleds samarbetsförhandlingar i Finland.

De förändringar man planerar skulle innebära en nedskärning på omkring 420 årsverken, men hur många uppsägningar det slutligen blir klarnar under förhandlingarnas gång. En del av nedskärningarna kommer sannolikt att ske i form av pensioneringar och omplaceringar. Nästa år erbjuds till exempel närmare 200 anställda pensionering. Nordea har ungefär 7700 anställda i Finland.

- Jag vill understryka att Nordea kommer att finnas med i den finländska gatubilden även i framtiden, men vi kommer att se över vårt nät av kontor, säger Ari Kaperi, landschef på Nordea i Finland.

Han poängterar att de flesta tjänster numera kan utföras digitalt och behovet av fysiska bankkontor har minskat. Bakgrunden till samarbetsförhandlingarna har därför två huvudsakliga skäl: förändrade behov hos kunderna och ett behov av att säkra bankens lönsamhet. Bankens planerade förändringar berör främst de serviceställen som betjänar personkunder och små- och medelstora företag. Planerna innefattar också en del stödtjänster.

– Vi har redan under en längre tid koncentrerat en allt större del av det manuella arbetet från de nordiska länderna till Estland och Polen, där vi har ungefär 1500 anställda. Den här utvecklingen fortsätter, och de här länderna är kostnadseffektivare alternativ. I Norden kommer vår tyngdpunkt att ligga på sakkunnigtjänster och digitala tjänster, säger Kaperi.

Samarbetsförhandlingarna avslutas i februari.