Zoom

Fudge med smak av pepparkaka passar både barn och vuxna. Foto: Sofie Sergelius



PEPPARKAKSFUDGE

2 dl socker
2 dl grädde
2 msk mörk sirap
50 g smör
200 g mjölkchoklad
30 g pepparkakor
1 tsk kanel
2 krm malen ingefära
1 krm malen nejlika
2 krm malen muskotnöt

Klä en 20 x 20 cm ugnsform med bakplåtspapper.

Skär smöret i bitar. Koka upp socker, grädde, sirap och smör i en kastrull. Låt blandningen koka på låg värme cirka 20 minuter tills blandningen blivit tjock. Gör ett dropptest genom att droppa ett par droppar av kolan i ett glas med kallt vatten. Då dropparna stelnar är blandningen färdig. Gör ett dropptest med jämna mellanrum eftersom blandningen kan skära sig ifall den kokar för länge.

Grovhacka chokladen och smula sönder pepparkakorna.

Ta bort den färdiga fudgeblandningen från värmen då den är klar. Rör ner chokladen, kryddorna samt hälften av pepparkakssmulorna då fudgen slutat bubbla. Rör om tills chokladen har smält och häll därefter massan i den bakplåtsklädda formen. Strö över resten av pepparkakssmulorna.

Låt fudgen stelna i kallt i en timme. Skär i jämnstora bitar.

Förvara fudgen i en lufttät burk i kylskåpet.

***

Zoom

Super enkel choklad- apelsinfudge gjord på kondenserad mjölk - mums! Foto: Sofie Sergelius


CHOKLAD-APELSINFUDGE

1,5 dl kondencerad mjölk
2 msk apelsinsaft
200 g mörk choklad
Zest från en stor apelsin

Klä en 20 x 20 cm ugnsform med bakplåtspapper.

Hacka chokladen grovt.

Häll den kondenserade mjölken i en liten kastrull och hetta upp på medelvärme.

Tillsätt den hackade chokladen, apelsinsaft och apelsinzest. Rör om tills chokladen har smält och häll därefter massan i den bakplåtsklädda formen. Strö över kanderat apelsinskal.

Låt fudgen stelna i kallt i en timme. Skär i jämnstora bitar.

Förvara fudgen i en lufttät burk i kylskåpet.

***

Zoom

En gräddig Baileysfudge - för vuxnare smaker. Foto: Sofie Sergelius



FUDGE MED BAILEYS
2 dl socker
1,5 dl grädde
2 msk ljus sirap
50 g smör
0,5 dl Baileys
200 g vitchoklad

Klä en 20 x 20 cm ugnsform med bakplåtspapper.

Skär smöret i bitar. Koka upp socker, grädde, sirap, Baileys och smör i en kastrull. Låt blandningen koka på låg värme cirka 20 minuter till blandningen blivit tjock. Gör ett dropptest genom att droppa ett par droppar av kolan i ett glas med kallt vatten. Då dropparna stelnar är blandningen färdig. Gör ett dropptest med jämna mellanrum eftersom blandningen kan skära sig ifall den kokar för länge.

Grovhacka chokladen. Ta bort den färdiga fudgeblandningen från värmen då den är klar. Rör ner chokladen då fudgen slutat bubbla.

Rör om tills chokladen smält och häll därefter massan i den bakplåtsklädda formen.

Låt fudgen stelna i kallt i en timme. Skär i jämnstora bitar.

Förvara fudgen i en lufttät burk i kylskåpet.