Det är finansutskottet som i sina budgetförhandlingar bestämt att andelslaget får till pengar. Totalt delade man ut 40 miljoner euro i så kallade julklappspengar, och 200 000 euro av potten går till Viexpo.

– Vårt lobbande för Viexpo har burit frukt, det är väldigt glädjande, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson, i ett pressmeddelande.

Hon är inte den enda som är av den åsikten. Peter Östman (KD), som också är medlem i finansutskottet, berättar i ett pressmeddelande att alla riksdagsledamöter från Vasa valkrets lämnat in en gemensam budgetmotion om Viexpo.

– Den gemensamma lobbningen från valkretsens ledamöter gav resultat. Lasse Hautala är centerns Österbottniska representant i finansutskottet och tack vare hans kännedom om Viexpos verksamhet fick vår lobbning denna gång bättre gehör. För Viexpos del är statsfinansieringen viktig. På sikt borde vi få till stånd en mera kontinuerlig finansieringsmodell. Det är ohållbart för en organisation som Viexpo att alltid vänta på finansieringsbeslut tills julklappspengarna delas ut, säger Östman i ett pressmeddelande.

Mats Nylund (SFP), också medlem i finansutskottet, är också glad över att lobbningen gett resultat.

– Då exporten drar är det livsnödvändigt att små och medelstora företag får sakkunnigt bistånd, säger Mats Nylund.