Efter förvärvet av det i Nederländerna baserade företaget Trident B.V. har Wärtsilä i sin portfölj också ett företag som sysslar med service under vattenytan. Trident har nämligen specialiserat sig på undervattensservice och reparationer och underhåll av propulsionssystem, skrov och utrustning.

Wärtsilä betalar 17,5 miljoner euro för företaget som omsätter nio miljoner euro. Men det kan bli mera. Lyckas Trident uppfylla de förväntningar som finns på resultatet betalar Wärtsilä ytterligare 3,5 miljoner euro. Det skulle betyda totalt 21 miljoner euro.

Trident har fullt utrustade verkstäder och certifierad personal i Nederländerna, men också i Italien och på Kanarieöarna. Men arbetsfältet är den globala marknaden. När Trident integreras med Wärtsilä blir Wärtsilä det första globala företaget som kan erbjuda undervattensservice av fartyg.

Wärtsilä har lång erfarenhet av undervattensservice via olika samarbetspartners. Efter förvärvet av Trident kan Wärtsilä bygga upp en intern kompetens och till fullo utnyttja synergieffekter inom servicen.

Tridents tjänster kommer att integreras med Enirams serviceutbud. Eniram är sedan tidigare en del av Wärtsilä och utvecklar energistyrningsteknik för att minska bränsleförbrukning och utsläpp. En praktisk åtgärd är att rengöringen av fartygsskrov optimeras, inte minst tidsmässigt.

Trident, som grundades 1993, och Wärtsilä har tidigare samarbetat inom forskning och utveckling.