Det var strongt gjort, och det är synd att tidningen nu läggs ner. Varje medieröst som tystnar är en förlust för det offentliga samtalet.

Vissa har uppfattat att Nya Öb har varit en konkurrent till Österbottens Tidning. Det är inte riktigt sant. Medan Nya Öb har varit en veckotidning som har utkommit enbart på papper så är ÖT en institution som levererar nyheter på papper under sex dagar i veckan samt på webb och i mobilvy dygnet runt under veckans alla dagar.

Under år 2017 har ÖT börjat utkomma i två olika pappersupplagor, en för Karlebyregionen och en för Jakobstadsregionen. Tack vare den här åtgärden har vi kunnat skärpa vår profil som lokaltidning i respektive kärnregion.

Vi har också satsat på innehållet i journalistiken. Det här märks i vår digitala upplageutveckling.

Alla i branschen vet att den mediala framtiden är digital. Hur vi än gillar pappersprasslet och doften av trycksvärta kommer vår samhällsinformation framöver att huvudsakligen konsumeras digitalt.

Norska Amedia-koncernen ökar redan i dag med den svindlande takten om 650 nya digitala prenumeranter per dygn.


Men den här transformationen lyckas inte utan läsarnas stöd. Vi på ÖT måste med andra ord redan i dag försöka få så många pappersprenumeranter som möjligt att se fördelarna med en inloggning också på webben.

Väl där kommer de att upptäcka det mervärde en ÖT-inloggning ger. På det sättet sprids budskapet om ÖT-journalistiken också till helt nya digitala prenumeranter.

Norska Amedia-koncernen ökar redan i dag med den svindlande takten om 650 nya digitala prenumeranter per dygn. ÖT överlever med en betydligt anspråklösare siffra än så.

Vi på ÖT önskar alla våra läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!