Det var i torsdags som riksdagsledamoten Mikko Kärnä (C) kontaktade polisen och bad dem utreda en österbottnisk mamma som gett silvervatten till sitt barn i ett tv-program. Nu har kriminalkommissarie Eero Välimäki vid Österbottens polisinrättning hunnit titta på fallet och säger att det sannolikt leder till en förundersökning.

– Men först måste jag prata med utredaren som tog emot fallet och åklagaren. Vi måste tillsammans diskutera om det finns skäl att misstänka brott och vilket brott det i så fall är fråga om, säger Välimäki.

Av den anledningen vill han inte säga något specifikt om fallet. På ett allmänt plan säger han att det kan vara fråga om misshandel. Silvervatten är ett toxiskt ämne, det vill säga ett gift.

– Vi måste också utreda vilka de toxiska ämnena är. För polisen räcker det inte med en tidningsartikel, vi behöver ett expertutlåtande, säger Välimäki.

Ifall polisen och åklagarväsendet bestämmer sig för att gå vidare med fallet kommer barnskyddet att kopplas in. En mamma som misstänks för misshandel av sitt barn kan inte fungera som barnets förmyndare.

Välimäki säger att han inte hört om silvervattendrickande förrän för ett par månader sedan. Så vitt han vet har polisen tills vidare inte utrett ett fall där en förälder gett silvervatten till sitt barn.

Tv-programmet i fråga var MOT:s finska översättning av Svenska Yles Spotligt.