Nyårsfirandet på torget i Jakobstad kunde ha slutat riktigt illa då någon avfyrade fyrverkeripjäser mitt i folkmassan och två personer undkom med lätta skador då de träffades av raketer som kom flygande vågrätt.

"Det var annorlunda än tidigare år, folk hade stora raketer och hela boxar med sig" berättade Maria Lunabba i tidningarna den 2 januari. Lunabba var en av dem som träffades av en raket.

"Jag vände mig om så att jag inte skulle få den i ansiktet. Och det var inte bara en raket, precis då jag hade reagerat på den första så kom det flera. Folk började springa därifrån", säger Enna Laukkonen som också träffades.

Det var naturligtvis inte tillåtet med raketer på torget, och den som tände på de här pjäserna visade på sällsynt dåligt omdöme.

Det hjälpte inte mycket att det fanns en polispatrull på plats, dem hann inte uppfatta vad som hände. Ove Storvall vid Jakobstadspolisen säger i onsdagens ÖT att det med största sannolikhet skett ett brott på torget men att polisen inte fått in några rapporter och därmed inte kan reagera.

Under nyårshelgen skadades också två tonårspojkar i två separata olyckor i Åbotrakten då de hanterade nyårspjäser.

Incidenterna aktualiserar den diskussion man för i Sverige om förd mot försäljning av fyrverkeripjäser.
I Finland är både försäljning och användning av fyrverkeripjäser sedan länge begränsad till bestämda tidpunkter.

Trots begränsningar och noggranna föreskrifter skadas varje år flera personer vid oförsiktig hantering av raketer och smällare. För tjugo år sedan, 1997, försakade en raketförpackning kallad Komet Bomb 3 skador åt hundratals människor i Finland.

Pjäsen var av en typ som numera endast professionella pyrotekniker får använda i dag, och hade dessutom en felaktig stubin som brann alldeles för snabbt. Importören dömdes sedermera till skadestånd på sammanlagt fyra miljoner mark till de som skadats av pjäsen.

Komet Bomb 3 är ändå ett specialfall.

Det finns flera anledningar att kraftigt begränsa eller rentav sätt stopp för allemansrätten till raketer och smällare.

Risken för personskador är den viktigaste men inte den enda.

• Raketerna och smällarna är en plåga hundar och hästar.
• Tungmetallerna i raketerna utgör en miljöbelastning.

I Sverige, där man inte har någon motsvarighet till våra begränsade försäljningstider, går vägen mot begränsningar längs två spår.

Dels har många kommuner börjat utreda möjligheterna att inför lokala begränsningar, dels – och framför allt – har branschorgamisationen SFB, Sveriges Fyrverkeribranschförbund, fått skrämselhicka av en rad obehagliga incidenter då fyrverkeripjäser skjutits rakt in i folkhopar.

Man vill ta efter Norge där vem som helst sedan många år inte kunnat köpa fyrverkeripjäser av raket-typ, alltså den traditionella modellen med pinne och drivladdning.

"Vi har sett att dessa raketer kan orsaka stora skador och när de slutade säljas i Norge minskade skadorna drastiskt" säger Erik Nilsson, ordförande för SFB till SVT.

I ett första steg vill man stoppa försäljningen, på sikt vill man med berörda myndigheter få till stånd ett förbud mot användning av raketerna.

I Finland har man veterligen inte fört någon motsvarande diskussion.

Kanske det vore dags?

De organiserade fyrverkerier som förverkligas av proffs är en annan historia där man har koll på varenda detalj och riskerna är minimala. Men också de spyr mängder av tungmetaller i luften.

Men det har man redan vaknat till och på sina håll ersatt de traditionella fyrverkerierna med lasershower.

Det finns alltså alternativ.