Klockan är 3 på natten måndagen den 28 januari 1918. Nioåriga Anni Mendelin vaknar med ett ryck. Utanför familjens gård i hörnet av Fredsgatan och Kyrkoesplanaden i centrala Vasa viner kulorna från maskingevär och kanoner.”

Så inleds det första avsnittet av Vasabladets nya podcastserie "VBL Historia". Premiäravsnittet tar oss tillbaka till vintern 1918 när Vasa blir händelsernas centrum och det vita Finlands huvudstad under några ödesdigra månader. Ryssarna ska avväpnas och bort från Österbotten – det har Mannerheim gett order om.

Bakom podcasten ligger VBL-journalisterna Patrick Sjöholm och Christine Smedberg. Vi ber dem berätta lite mer om ljudsatsningen.

– I podden skildrar vi olika intressanta historiska händelser och personer i Österbotten. Målet är att göra det på ett så intressant och levande sätt som möjligt. Vi varvar faktaspäckade snuttar med mera målande scener och intervjuer. Vi hoppas att lyssnaren ska tycka att det är en intressant, kvalitativ och lärorik helhet, säger Christine Smedberg.

"Vi behöver kunskapen om vår historia för att förstå dagens värld. Det som händer i dag eller i morgon har alltid en koppling till tidigare händelser."
Patrick Sjöholm


Det första avsnittet handlar om det finländska inbördeskriget och hur det fick sin början i Österbotten för 100 år sedan. I avsnittet får vi förutom Smedbergs och Sjöholms berättarröster också höra intervjuer med experterna Herman Lindqvist, Nils Erik Villstrand och Barbro Nedermo.

Varför väljer ni att satsa på österbottnisk historia?

– Österbottnisk historia är fascinerande. Vi försöker se närmare på det som är oss allra närmast, men som vi rentav känner till minst om. Vår lokalhistoria är väsentlig för att förstå varför vissa saker är som de är, både nationellt och lokalt. Vi tenderar lätt att bli historielösa och ser inte alltid saker i dess stora sammanhang, hur historiska händelser och personer ständigt pulserar genom årtionden och århundraden. Vi behöver kunskapen om vår historia för att förstå dagens värld. Det som händer i dag eller i morgon har alltid en koppling till tidigare händelser, säger Patrick Sjöholm.

Enligt chefredaktör Niklas Nyberg är "VBL Historia" en satsning på kvalitativ journalistik och ett mervärde för prenumeranterna.

– Podcaster är ett mycket populärt sätt att ta till sig nyheter, dokumentärer och underhållning. En kvalitativt gjort podd av Vasabladet där fokus ligger på historiska händelser och skeenden i Österbotten och där ett gediget journalistiskt arbete ligger som grund är ett mervärde till all den skrivna journalistiken vi producerar dagligen. Vår historiska podd är en satsning som görs för våra prenumeranter, det är också en satsning på vårt innehåll som nu kan förtäras även med öronen.

"Vår historiska podd är en Plus-satsning som görs för våra prenumeranter."
Niklas Nyberg


Ett nytt avsnitt av ”VBL Historia” kommer att släppas varannan lördag under vårvintern. Kan ni avslöja vad vi får lyssna på i kommande avsnitt?

– Vi kommer till exempel att lyfta fram nödåren för 150 år sedan och hur hårt österbottningarna drabbades av svält och sjukdomar. Ett annat poddavsnitt kommer att handla om en mer "nutida" händelse; den tragiska flygolyckan i Kvevlax 1961, säger Sjöholm och Smedberg.

Bakom podcastavsnitten ligger ett stort researcharbete, något som chefredaktör Nyberg hoppas uppskattas av läsarna.

– Reportrarna som ligger bakom podden har verkligen gjort ett gediget arbete med högsta kvalitet som målsättning, och jag hoppas att deras arbete ska uppskattas och tas väl emot. Jag hoppas också att podden ger mersmak både åt prenumeranterna och åt oss att fortsätta utveckla vårt kvalitativa innehåll både vad gäller audiovisuell och skriven journalistik.

Så lyssnar du på podcasten ”VBL Historia”

  • Podcasten är tillgänglig för alla som prenumererar på Vasabladet eller Österbottens tidning.
  • Podcasten hittar du på adressen vbl.fi/historia. Länkar till podcasten kommer också att finnas i nyhetsflödet på vasabladet.fi.
  • Lyssna på podden genom att öppna artikeln och klicka igång avsnittet som finns i artikeln. Du kan lyssna på podcasten direkt i din webbläsare.


Att poddar är populära i dag råder ingen tvekan om. Det kryllar av olika podcaster och det finns poddar i de flesta genrer. Här tipsar VBL:s poddmakare om sina personliga favoriter:

Christine Smedberg:
– Jag gillar poddar och lyssnar på någon nästan varje dag: på väg till jobbet, på gymmet eller då jag diskar. Jag lyssnar på ganska många olika, både dokumentär- och faktapoddar men också mer lättsamma snackpoddar – det beror helt på humöret. Jag har många favoriter, men några som hängt med länge är P3 Dokumentär, Säker Stil och USA-podden.

Patrick Sjöholm:

– Jag gillar svenska "Värvet" och "P3 Historia". Och så hoppas man ju försiktigt att Vasabladets podcast ska bli en ny favorit för många.