Poké, som påminner om sushi, är hälsosam och trendig hawaiiansk husmanskost där marinerade fisk- eller skaldjursbitar paras ihop med fräscha grönsaker och ris. Ett recept ger två portioner.

SUSHIRIS

2 dl sushiris
2,5 dl vatten
0,5 dl sushi-su

Börja med att skölja riset tills vattnet blivit klart.

Blötlägg riset i kallt vatten i 30 minuter.

Koka riset i nytt vatten på låg värme i 15 minuter.

Ställ åt sidan för att svalna.

Tillsätt sushi-su då riset blivit kallt. Nu borde riset vara klibbigt men torrt.

***
Zoom

En traditionell poké består av marinerad fisk, ris och grönsaker, men det bästa är att man bra kan variera på ingredienserna. Skapa egna härliga kombinationer med dina favoritingredienser. Foto: Sofie Sergelius



TRADITIONELL POKE
30 g purjolök
20 g gurka
20 g vårlök
10 g alfalfagroddar
1 avokado
1 msk sesamfrön
1 tsk sriracha
2 tsk majonnäs
en sats marinerad lax
en sats sushiris

Marinerad lax
350 g lax
3 msk sojasås
2 msk sesamolja
1 msk sushi-su
1 msk sriracha

Börja med att tillreda riset.

Bena laxen och ta bort skinnet. Skär laxen i tärningar som är två gånger två centimeter stora. Sätt i en skål.

Tillsätt kryddor och olja och ställ i kylskåp för att dra sig i minst 20 minuter.

Portionera upp riset i skålar.

Skiva purjolöken, tärna gurkan och finhacka vårlöken. Skala och tärna avokadon.

Lägg tillbehören på riset och toppa med de marinerade fiskbitarna. Strö över rostade sesamfrön, sriracha och majonnäs.

***
Zoom

Poké på finländskt vis kan fresta vem som helst. Foto: Sofie Sergelius


POKE MED SIK OCH LÖJROM

200 g sik
15 g löjrom
1 msk rypsolja
0,5 dl tranbär
1 msk sojasås
1 msk vitvinsvinäger
1 msk smetana
0,5 morot
0,5 rödlök
en sats sushiris

Filea siken och skär i två centimeter breda kuber. Mosa tranbären och blanda ihop med siken i en beredningsskål. Tillsätt sojasås, rypsolja och vitvinsvinäger. Ställ åt sidan.

Skala och strimla moroten och finhacka rödlöken.

Lägg det färdiga sushiriset i en portionsskål och toppa med den marinerade siken, moroten, rödlöken, smetanan och löjrommen.

***

Zoom

En fräsh poké med färsk mango och räkor. Foto: Sofie Sergelius


POKE MED RÄKOR OCH MANGO

10 g inlagd ingefära
1 avokado
20 g gurka
40 g mango
10 g färsk koriander
10 sesamfrön
1 tsk sriracha
2 tsk majonnäs
10 g alfalfagroddar

Marinerade räkor
250 g räkor med skal
1 msk sesamolja
2 msk vätska från den inlagda ingefäran
0,5 msk sriracha
0,5 msk risvinsvinäger

Skala räkorna och lägg i en beredningsskål.

Blanda ihop alla kryddor och blanda med räkorna. Förvara i kylskåp.

Skala och tärna avokado, gurka och mango.

Finhacka koriander. Rosta sesamfrön i en torr stekpanna på hög värme tills de fått färg, cirka två minuter.

Lägg sushiriset i en portionsskål och toppa med tillbehör och de marinerade räkorna.

Strö över sesamfrön, sriracha och majonnäs.