GYOZA MED RÄKFYLLNING
Gyoza är den japanska versionen av kinesiska dumplings, det vill säga fyllda degknyten.
Fyllning
250 g räkor med skal
2 vårlöksstjälkar
30 g gräslök
1 msk ostronsås
1 msk risvinsvinäger
1 krm salt
1 krm vitpeppar
Skala och hacka räkorna i mindre bitar. Finhacka vårlöken och gräslöken, blanda ihop med räkorna. Rör i ostronsås, risvinsvinäger, salt och peppar och ställ i kallt medan du gör gyozaplattorna.
Sojadippsås
2 msk sojasås
2 msk risvinsvinäger
2 tsk sesamolja
1 msk finhackad koriander
Gör sojadippsåsen genom att röra ihop samtliga ingredienser.
Chilidippsås
1 msk ketchup
1 tsk sriracha
Gör chilidippsåsen genom att blanda ihop ketchup och sriracha.
Gyozaplattor
240 g vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 vatten
Mät upp mjöl och salt i en beredningsskål. Koka upp vatten.
Blanda det kokande vattnet med mjölet. Rulla degen till en slät boll. Knåda degen i 10 minuter tills degen är fin och mjuk.
Dela degen i två delar och rulla ut till långa stänger.
Linda in stängerna i plastfolie och låt stå i 30 minuter. Dela stängerna i 10 delar.
Rulla små bollar av degen och kavla ut till en liten rund plätt med hjälp av en kavel.
Lägg 1 tesked av fyllningen i mitten av gyozaplattan. Fukta yttre delen av plattan med vatten och vik ihop kanterna.
Värm en stekpanna och häll i 2 teskedar sesamolja.
Lägg gyozan i en cirkel i panna och stek i 3 minuter utan att vända på dem.
Häll 1 dl vatten i stekpannan och lägg genast lock på.
Koka 3 minuter och servera direkt tillsammans med dippsåserna.
HAR GOW
Har Gows är kort och gott ångkokade dumplingar. De fungerar både som förrätt och i rikligare mängder till huvudrätt.
Fyllning
150 g räkor med skal
60 bambuskott
1 tsk salt
1,5 tsk socker
1,5 tsk sesamolja
0,5 msk rypsolja
0,25 tsk vitpeppar
Har Gow-deg
60 potatismjöl
60 g kornstärkelse
60 g majsstärkelse
0,5 tsk salt
2 dl hett vatten
Gör fyllningen genom att finhacka räkorna och bambuskotten. Häll i en skål. Rör i salt, socker, sesamolja, olja och vitpeppar. Ställ fyllningen kallt tills Har Gow-plattorna är klara.
Gör Har Gow-plattorna genom att blanda ihop kornstärkelse, potatismjöl och majsstärkelse i en beredningsskål. Rör i salt. Koka upp vatten och rör ner i stärkelseblandningen. Blanda i oljan tills det går att forma en boll.
Dela stärkelsedegen i fyra delar och rulla ut till stänger. Dela varje stäng i 8 delar. Kavla delarna på ett bakbord till cirklar på 6 centimeter i diameter.
Lägg fyllningen på mitten av plattan och vik kanterna på ena sidan. Vik upp andra kanten och pressa ihop med den vikta delen.
Lägg Har Gow i en bambukorg utan att de rör varandra eller bambukorgens kanter. Ångkoka i 6 minuter. Servera varma.
***
SHUMAI
Shumai består av grisfärsfyllda dumplings som ångkokas.
Räkfyllning:
225 g räkor
0,25 tsk salt
0,5 tsk sesamolja
Köttfyllning:
280 g köttfärs (hälften nöt, hälften gris)
0,5 tsk socker
1 krm vitpeppar
1 tsk majsstärkelse
1 msk risvinsvinäger
1 msk sojasås
1 msk vatten
1 tsk sesamolja
2 msk ostronsås
2 färska champinjoner
1 msk färsk ingefära
2 vårlöksstjälkar
20 st runda wontonark
Gör räkfyllningen genom att finhacka räkorna och blanda i salt och sesamolja.
Gör grisfyllningen genom att blanda ihop socker, vitpeppar, majsstärkelse, risvinsvinäger, sojasås, vatten, sesamolja och ostronsås.
Finhacka champinjoner, ingefära och vårlök. Blanda i svin- och nötfärsen och tillsätt kryddblandningen.
Blanda ihop grisfyllningen och räkfyllningen.
Lägg 1 tesked av fyllningen i mitten av wontonpappret. Vik upp kanterna runt fyllningen och lägg i en bambukorg.
Ångkoka i 10 minuter och servera knytena varma.
***
SMAKRIK CHILISÅS ATT DOPPA I
Chiliolja
3 dl rypsolja
3 hela stjärnanisar
1 kanelstång
2 lagerblad
5 svartpepparkorn
1 krm salt
100 g chiliflingor
Chilisås
3 vitlöksklyftor
3 msk sojamjöl
0,5 tsk risvinsvinäger
5 msk chiliolja
1 tsk tahini
1 tsk strösocker
Mät upp oljan i en liten kastrull.
Tillsätt stjärnanis, kanelstång, lagerblad och svartpeppar i oljan och koka upp.
Koka oljan på låg värme i 30 minuter. Se till att kryddorna inte bränns vid.
Häll chiliflingorna i en steriliserad glasburk och sila över oljan.
Oljan håller upp till 6 månader i kylskåp. Kom ihåg att använda en ren sked varje gång oljan används.
Skala och finhacka vitlöksklyftorna.
Blanda ihop sojasås, risvinsvinäger, chiliolja, tahini och socker.
Blanda i den finhackade vitlöken. Servera chilisåsen med diverse dumplingar.