Kinesiska dumplingar består oftast av köttfärs och finhackade grönsaker i ett tunt degknyte. Populära fyllningar är bland annat grisfärs, torkade räkor, kycklingfärs, grönsaker och fisk. Prova på flera olika knyten, eller servera en sort i taget.

Zoom

Den japanska varianten på ångkokad dumpling - en variant som även kallas för pot-stickers eftersom knytena bara steks på ena sidan. Foto: Sofie Sergelius


GYOZA MED RÄKFYLLNING
Gyoza är den japanska versionen av kinesiska dumplings, det vill säga fyllda degknyten.

Fyllning
250 g räkor med skal
2 vårlöksstjälkar
30 g gräslök
1 msk ostronsås
1 msk risvinsvinäger
1 krm salt
1 krm vitpeppar

Skala och hacka räkorna i mindre bitar. Finhacka vårlöken och gräslöken, blanda ihop med räkorna. Rör i ostronsås, risvinsvinäger, salt och peppar och ställ i kallt medan du gör gyozaplattorna.

Sojadippsås
2 msk sojasås
2 msk risvinsvinäger
2 tsk sesamolja
1 msk finhackad koriander

Gör sojadippsåsen genom att röra ihop samtliga ingredienser.

Chilidippsås
1 msk ketchup
1 tsk sriracha

Gör chilidippsåsen genom att blanda ihop ketchup och sriracha.

Gyozaplattor
240 g vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 vatten

Mät upp mjöl och salt i en beredningsskål. Koka upp vatten.

Blanda det kokande vattnet med mjölet. Rulla degen till en slät boll. Knåda degen i 10 minuter tills degen är fin och mjuk.

Dela degen i två delar och rulla ut till långa stänger.

Linda in stängerna i plastfolie och låt stå i 30 minuter. Dela stängerna i 10 delar.

Rulla små bollar av degen och kavla ut till en liten rund plätt med hjälp av en kavel.

Lägg 1 tesked av fyllningen i mitten av gyozaplattan. Fukta yttre delen av plattan med vatten och vik ihop kanterna.

Värm en stekpanna och häll i 2 teskedar sesamolja.

Lägg gyozan i en cirkel i panna och stek i 3 minuter utan att vända på dem.

Häll 1 dl vatten i stekpannan och lägg genast lock på.

Koka 3 minuter och servera direkt tillsammans med dippsåserna.

***
Zoom

Har Gow är smakrika ångkokade knyten där degen är gjord på majsstärkelse, kornstärkelse och potatismjöl. Foto: Sofie Sergelius


HAR GOW
Har Gows är kort och gott ångkokade dumplingar. De fungerar både som förrätt och i rikligare mängder till huvudrätt.

Fyllning

150 g räkor med skal
60 bambuskott
1 tsk salt
1,5 tsk socker
1,5 tsk sesamolja
0,5 msk rypsolja
0,25 tsk vitpeppar

Har Gow-deg
60 potatismjöl
60 g kornstärkelse
60 g majsstärkelse
0,5 tsk salt
2 dl hett vatten

Gör fyllningen genom att finhacka räkorna och bambuskotten. Häll i en skål. Rör i salt, socker, sesamolja, olja och vitpeppar. Ställ fyllningen kallt tills Har Gow-plattorna är klara.

Gör Har Gow-plattorna genom att blanda ihop kornstärkelse, potatismjöl och majsstärkelse i en beredningsskål. Rör i salt.

Koka upp vatten och rör ner i stärkelseblandningen. Blanda i oljan tills det går att forma en boll.

Dela stärkelsedegen i fyra delar och rulla ut till stänger. Dela varje stäng i 8 delar. Kavla delarna på ett bakbord till cirklar på 6 centimeter i diameter.

Lägg fyllningen på mitten av plattan och vik kanterna på ena sidan. Vik upp andra kanten och pressa ihop med den vikta delen.

Lägg Har Gow i en bambukorg utan att de rör varandra eller bambukorgens kanter. Ångkoka i 6 minuter. Servera varma.

***
Zoom

Servera dina dumplingar med en smakrik chiliolja. Foto: Sofie Sergelius


SHUMAI
Shumai består av grisfärsfyllda dumplings som ångkokas.

Räkfyllning:
225 g räkor
0,25 tsk salt
0,5 tsk sesamolja

Köttfyllning:
280 g köttfärs (hälften nöt, hälften gris)
0,5 tsk socker
1 krm vitpeppar
1 tsk majsstärkelse
1 msk risvinsvinäger
1 msk sojasås
1 msk vatten
1 tsk sesamolja
2 msk ostronsås
2 färska champinjoner
1 msk färsk ingefära
2 vårlöksstjälkar

20 st runda wontonark

Gör räkfyllningen genom att finhacka räkorna och blanda i salt och sesamolja.

Gör grisfyllningen genom att blanda ihop socker, vitpeppar, majsstärkelse, risvinsvinäger, sojasås, vatten, sesamolja och ostronsås.

Finhacka champinjoner, ingefära och vårlök. Blanda i svin- och nötfärsen och tillsätt kryddblandningen.

Blanda ihop grisfyllningen och räkfyllningen.

Lägg 1 tesked av fyllningen i mitten av wontonpappret. Vik upp kanterna runt fyllningen och lägg i en bambukorg.

Ångkoka i 10 minuter och servera knytena varma.

***

SMAKRIK CHILISÅS ATT DOPPA I

Chiliolja
3 dl rypsolja
3 hela stjärnanisar
1 kanelstång
2 lagerblad
5 svartpepparkorn
1 krm salt
100 g chiliflingor

Chilisås
3 vitlöksklyftor
3 msk sojamjöl
0,5 tsk risvinsvinäger
5 msk chiliolja
1 tsk tahini
1 tsk strösocker

Mät upp oljan i en liten kastrull.

Tillsätt stjärnanis, kanelstång, lagerblad och svartpeppar i oljan och koka upp.

Koka oljan på låg värme i 30 minuter. Se till att kryddorna inte bränns vid.

Häll chiliflingorna i en steriliserad glasburk och sila över oljan.

Oljan håller upp till 6 månader i kylskåp. Kom ihåg att använda en ren sked varje gång oljan används.

Skala och finhacka vitlöksklyftorna.

Blanda ihop sojasås, risvinsvinäger, chiliolja, tahini och socker.

Blanda i den finhackade vitlöken. Servera chilisåsen med diverse dumplingar.