Mer än ett år har gått sedan Mecki Andersson från Jakobstad gav ut sin första singel under artistnamnet, eller täcknamnet, Fågelmannen.

– Målet var från första början att få ut den ep med fem låtar som nu ser ut att komma ut i februari, sedan får vi se vad som händer, säger Mecki Andersson.

"EA", hans första låt som Fågelmannen, kommer att finnas med på den, men i en något annorlunda tappning.

"Andra sidan", som släpps på digitala plattformer 19.1, är liksom sin föregångare en ganska melankolisk historia.

– Kanske är jag en sådan typ? Nej, det är inte som om jag medvetet försöker göra dyster musik. Visst är den melankolisk, men jag tycker också att den är ganska hoppfull, säger Mecki Andersson.

På "Andra sidan" sjunger han: "Hade aldrig tid och ro att slå mig ner / Alltid på väg nån annanstans / Kunde inte se vad jag kan se i dag".

– Musiken är väldigt personlig och säger väl lite om hurudan jag är som person. Jag funderar och reflekterar ganska mycket på allt möjligt. Jag har alltid tyckt om melankolisk musik själv och lyssnat på musik som inte är happy-happy.

"När jag först testade tänkte jag nej, nej, det här kommer inte att gå, men jag hittade till en svenska som känns naturlig och bra, med lite Jeppistouch. Inte Jeppisdialekt, men lite österbottnisk."


Fågelmannen är ett soloprojekt, men Mecki Anderssons vänner Henry Neuman (Burning Hearts) och Sassa Nygård (Ragnar Hare) har arbetat med honom när det gäller arrangemang och produktion.

– Jag skriver text och musik från scratch. Låtarna bygger på mina idéer.

Idén att han skulle sjunga på svenska var inte hans - den var hans vänners - men även om det tog sin tid för honom att bli bekväm med det känns det rätt för honom nu.

– Svenska är i mitt fall väldigt avslöjande. Det är rakt på. När jag först testade tänkte jag nej, nej, det här kommer inte att gå, men jag hittade till en svenska som känns naturlig och bra, med lite Jeppistouch. Inte Jeppisdialekt, men lite österbottnisk.

Svenskan gör framförandet mer personligt, men inte för personligt. På samma sätt upplever han att hans texter är personliga, men inte för personliga.

– Det blir som en dagbok. Man skriver av sig, gör anteckningar och skisser ur sitt liv. Inget dramatiskt, men samtidigt öppnar man sig väldigt mycket. Jag har svårt för att hitta på en massa fria fantasier.

Zoom

Mecki Andersson ville ha ett täcknamn när han inledde sitt soloprojekt. Fågelmannen föll sig naturligt eftersom han alltid har varit intresserad av fåglar. Foto: Beni Edström



Alla låtar till ep:n, som kommer att heta "Passagen", är redan inspelade och väntar på att bli släppta digitalt. Men först måste vinylskivorna komma från tryckeriet.

– Jag tycker om vinylskivor. Jag är uppväxt med dem.

Nytt material arbetar han med hela tiden, när han kan och har lust, och han ser fram emot att ha tillräckligt många färdiga låtar för att kunna ge en livekonsert.

– Ambitionen är att utvecklas och se vad som händer. Det ena brukar ge det andra, i bästa fall. På det sättet är ambitionen rätt hög, men samtidigt är det lekfullt och passionerat, utan en massa måsten, säger Mecki Andersson.