Presidentkandidat Matti Vanhanen (C) klämde åt sin konkurrent Sauli Niinistö (valmansförening) i sitt tal på Centerns ordförandedagar i Helsingfors på lördagen. Vanhanen, vars gallupstöd ligger på några procent, måste skärpa sig ifall han ska komma åt den sittande presidenten, som har över 70 procent i galluparna.

– När jag blir tillfrågad vad som skiljer åt mig från den sittande presidenten så är det min syn på regional jämlikhet. Sauli Niinistö stöder i Helsingin Sanomats valkompass som enda kandidat synen att de större städerna är viktigare än andra områden, sade Vanhanen i talet.

Vanhanen tog upp samhällets uppdelning i vinnare och förlorare som den största framtidsutmaningen som presidenten måste bidra till att lösa. Han anser att Niinistö inte har fäst tillräckligt med uppmärksamhet vid detta.

– Under de senaste sex åren har Finland delats på flera olika sätt: Helsingfors mot resten av Finland, höginkomsttagare mot låginkomsttagare, invandrare mot stamfinländare, liberaler mot konservativa, sade presidentkandidaten.

– Ifall motsättningarna inte kan lindras riskerar vi att förlora förmågan att samarbeta och kan inte fatta beslut. Ett sådant Finland är sårbart även mot yttre krafter.

Vanhanen tog även upp andra framtidsfrågor. Han sade att han skulle förnya presidentinstitutionen så att han skulle öppna dörrarna till presidentslottet till forskare och medborgarrörelser som jobbar med frågor som berör mat- och energiförsörjningen under olika sorters kriser.

– Det här århundradets största utmaningar för finländare kommer att bestå av terrorism, klimatförändringen, Afrikas befolkningsökning och den därtill hörande hungersnöden.

– Nu behövs en president som har ett genuint intresse för globala frågor samt kapacitet att skapa internationellt samarbete för att lindra och lösa problemen, sade Vanhanen.

Centerns ordförandedagar pågår i Helsingfors under lördag och söndag. I ordförandedagarna deltar över 300 Centerordförande på olika nivåer.