Förnybarhetsdirektivet (RED 2) är en uppdatering av det befintliga direktivet för förnybar energi. Direktivet gäller bland annat förnybarhetsmålen, transportmålen för biobränsle, avancerade biobränslen samt hållbarhetskriterierna för biomassan.

Under hösten har speciellt diskussionerna kring skogens roll i att uppnå klimatmålen varit intensiva. Finland och de övriga nordiska länderna anser att det är viktigt med ambitiösa hållbarhetskriterier, men efterlyser vissa undantag för hållbart skogsbruk.

EU-parlamentet röstade för ett transportmål på 12 procent förnybart inom transportsektorn, för en utfasning av palmoljan till 2021 samt för ett förnybarhetsmål på 35 procent inom EU fram till 2030.

Efter omröstningen fortsätter trepartsförhandlingarna mellan rådet, parlamentet och kommissionen.

Vasapolitikern, Europaparlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri (SDP) är nöjd över EU-parlamentets beslut. Hon anser att besluten om förnybara bränslen och energieffektivitet är viktiga för att motverka klimatförändringarna.

– EU-parlamentet vill att mer än en tredjedel av vår energi är förnybar 2030, säger Kumpula-Natri i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen siktade på 27 procent förnybar energi, men parlamentet höjde ribban till 35 procent.

– Ambitiösa resultat uppnås inte med envisa försök att ändra reglerna hela tiden, vilket vi nu såg under arbetets gång. Några försökte exempelvis helt hindra att trädstammar används som energi, vilket skulle ha hindrat användningen av gallrat virke för energiproduktion.

Arbetet med de nya reglerna har pågått i ett års tid.

När det gäller trafiksektorn, är målet att 12 procent av bränslet ska komma från förnybar energi. EU-parlamentet talar för avancerade biobränslen, i stället för så kallade "första generationens biobränslen".

– Det är bra att vi byter bort exempelvis palmolja mot nya bränslen. Förhoppningsvis ökar efterfrågan på skogsbaserade bränslen leda till nya investeringar och därmed också nya jobb i Finland, säger Kumpula-Natri i ett pressmeddelande.

Tallolja var en tvistefråga i EU-parlamentet. Efter intensiv lobbning togs också tallolja med på listan över avancerade biobränslen. Det här är av betydelse bland annat för den fabrik i Villmanstrand där tallolja produceras.

Kumpula-Natri är en av medlemmarna i EU-parlamentets energi- och industriutskott, som ansvarade för att ta fram förslagen till nya energilagar.