På torsdagen presenterade världens näst största ekonomi sina tillväxtsiffror för fjärde kvartalet 2017. Med en BNP-tillväxt på 6,8 procent trumfade man inte bara över ekonomernas prognos på 6,7 procent utan lyfte också helårssiffran till 6,9 procent.

Det var också betydligt högre än regeringens uppsatta mål på 6,5 procent.

– Det är många positiva aspekter inom Kinas ekonomi. Det finns ett positivt momentum inom konsumtionsökningen liksom serviceindustrin och high tech-industrin, säger Fredrik Hähnel, chef för SEB:s Kinaverksamhet och stationerad i Hongkong till TT.

Fredrik Hähnel ser flera faktorer som påverkar situationen till det bättre och tycker att flera frågetecken har rätats ut. Tidigare stora kapitalutflöden från Kina har stoppats genom att landet har infört strikta kapitalkontroller samtidigt som den kinesiska valutan har stärkts mot den amerikanska dollarn.

– Vi ser också ökade inflöden från utländska investerare i den kinesiska obligationsmarknaden vilket speglar en betydligt positivare syn på Kina än för ett år sedan, säger han.

I år förutspår dock flertalet ekonomer en avmattning av tillväxten till omkring 6,5 procent. Bland frågetecknen lyfts som många gånger tidigare fastighets- och finanssektorn fram.

– De riskerna är betydande och har funnits där länge men det är lite som tyder på att det blir några problem som kan leda till en kris under 2018 som jag ser det. Däremot kan man konstatera att kredittillväxten har fortsatt och att Kinas finansiella sektor som andel av BNP börjar bli oroväckande hög, säger Fredrik Hähnel.

Ett annat högaktuellt ämne är spänningarna mellan USA och Kina där president Donald Trump i en intervju med Reuters nyligen varnade för USA-böter mot Kina för vad som anses "stöld av immateriella rättigheter".

– Vi har en potentiellt väldigt stor nota för immateriella rättigheter på gång som kommer att presenteras inom kort, sade Trump.

Trump har tidigare ifrågasatt att USA:s handelsunderskott med Kina fortsätter att växa och redan under sin valkampanj hotade han med strafftullar mot landet.

– En riskfaktor som seglat upp är handelsfriktioner med USA och med Trumps hot nu senast är det en risk som definitivt har ökat under senare tid, säger Fredrik Hähnel

Ytterligare ledtrådar till hur Trump resonerar lär komma i samband presidentens framträdande på Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos nästa vecka.