Mat & dryck
22.3.2018
Blanda färskost i påskdesserterna
Ostkaka i portionsstorlek och fyllda chokladägg – i dag tipsar vi om enkla och roliga desserter med färskost och grädde som förgyller påsken.
FYLLDA PÅSKÄGG
60 g vitchoklad
150 g vaniljfärskost
0,75 dl grädde
1 gelatinblad
6 tsk osötad mangomos
6 chokladägg
Placera gelatinblad i en skål med kallt vatten.
Smält vitchokladen i vattenbad och låt svalna.
Hetta upp 2 matskedar med vatten. Ta bort gelatinbladen ur det kalla vattnet, krama ur och rör ner i det heta vattnet tills bladen lösts upp. Rör ner gelatinet i vitchokladen.
Vispa färskosten i en beredningsskål och rör därefter ner vitchokladen.
Vispa upp grädden i en skild skål och rör ner i färskostblandningen. Lyft över smeten i en spritspåse.
Skala chokladäggen och bryt försiktigt loss toppen, spritsa in moussen och låt stelna i ett par timmar.
Gröp ur ett litet hål i moussen och fyll med mangomos strax innan servering.
***
PORTIONSOSTKAKOR
(6 stycken)
Botten
8 st kex med vaniljfyllning (Domino)
35 g smör
Fyllning
80 g naturell färskost
120 g citronfärskost
0,5 dl socker
2 dl grädde
zest från en citron
50 g buskblåbär
påskgodis till dekoration
Smula sönder kexen till små smulor i en matberedare.
Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna.
Fördela kexblandningen mellan sex muffinsformer i silikon.
Använder du metallformer? Placera engångsformer in i metallformerna för att undvika att ostkakorna fastnar i kanterna.
Tillred fyllningen genom att vispa ihop färskostarna med sockret. Rör ner citronzest.
Vispa grädden till ett hårt skum i en skild skål och rör därefter försiktigt ner i färskostblandningen.
Klicka ostblandningen in i muffinsformerna på kexbotten och jämna ut toppen. Ställ i kallt för att stelna i minst 4 timmar.
Servera ostkakorna med buskblåbär, påskgodis och lite citronzest.