Enligt Trafikverkets digitala vägkarta är vägytan ställvis mycket isig på grund av vatten som ligger ovanpå islagret. Speciellt sidovägar men delvis också huvudvägarna, är väldigt hala. På vissa ställen har lastbilar till och med fått stanna vid vägkanten, uppger polisen i Österbotten.

Vid lunchtid har polisinrättningen i Österbotten informerats om totalt 16 trafikolyckor i regionen som en följd av hala vägar. Enligt polisen har inga personer skadats i olyckorna men trafiken kan löpa trögt på flera håll när endast en körfil är i bruk medan bärgningsarbeten pågår. Enligt polisen bör alla trafikanter vidta försiktighet när man rör sig på vägarna under dagen.

Också Österbottens räddningsverk uppmanar trafikanterna att vara uppmärksamma och inte ta några onödiga risker.

Flera olyckor under morgonen

Strax före klockan åtta, i morgonrusningen, körde en personbil in i en annan personbil bakifrån längs Munsalavägen, alldeles nära avtaget mot Nykarlebyvägen 749. Inga personer har skadats i kollisionen.

Båda bilarna var på väg mot Munsalahållet. Ingen av de inblandade har skadats, men bilarna har bucklats och luftkuddarna har lösts ut i den ena bilen.

Kaj Björkvik, överkonstapel på plats, varnar för extrem halka under dagen.

– Det är jättehalt överallt. Bilisterna ska vara jätteförsiktiga, säger Kaj Björkvik. Även på olycksplatsen bestod vägytan enbart av is.


I Jungsund, Korsholm körde Wiik & Ströms buss av den glashala Kalvholmsvägen vid åttatiden på morgonen. Bussen var på väg från Gerby, via Singsby, Jungsund, Karperö och Smedsby in till stan när den kanade av vägen.

Ingen skadades i olyckan. En reservbuss ryckte ut från Smedsby och körde passagerarna vidare.

Zoom

Olyckan på Munsalavägen i Nykarleby inträffade i morgonrusningen vid åttatiden. Foto: Jonas Brunnström


I Vörå körde en skolbuss, på väg från Oravais och Kimo till högstadiet och gymnasiet, i diket. Olyckan inträffade efter att bussen plockat upp eleverna från Bertby och var på väg till Lolax strax efter halv 9-tiden.

Alla omkring 20 personer i minibussen har klarat sig oskadda. En ny buss kom för att plocka upp eleverna och körde dem till skolan.

Zoom

Skolbussen på väg från Oravais och Kimo till högstadiet och gymnasiet i Vörå körde i diket mellan Bertby och och Lolax i morse. Foto: Wilma Gammelgård


Även i Pensala, Nykarleby har två olika bussar kanat av väg 7320. En av dem var Oravais Trafiks tomma skolbuss som var på väg för att hämta upp elever.

Också en minibuss med studerande på väg till Härmä körde av vägen. Inga personer har skadades.

– Man kan köra max 30–40 kilometer i timmen på den lutande, ishala vägen, rapporterar VBL:s/ÖT:s reporterteam som passerade under morgonen.

Från Österbottens polisdistrikt meddelar man vid lunchtid om hela 16 olika trafikolyckor där tunga fordon har varit inblandade. Som tur var har det inte rapporterats om några skadade personer.

Däremot kan olyckorna påverka trafiken och polisen uppmanar alla att vara mycket försiktiga ute på vägarna.

Zoom

En minibuss med studerande på väg till Härmä körde i diket på väg 7320 i Pensala. Foto: Jonas Brunnström


Zoom

Så här ser de mindre vägarna ut i dag, meddelar Jan-Ole Lindman i Österö.