Till den vanligaste formerna av vegetarian hör pescatarianen, laktovegetarianen, ovo-vegetarianen, eller en kombination av dessa. Är man pescatarian äter man utöver växtbaserat även fisk, medan en laktovegetarian använder mjölkprodukter och en ovo-vegetarian tillför ägg i sin kost. Lakto-ovo-vegetarianer äter både mjölkprodukter och ägg.

Zoom

En snabb vegetarisk One Pot quinoagryta - ingredienserna blandas ihop i en kastrull. Enkelt och gott. Foto: Sofie Sergelius


SVARTBÖN- OCH QUINOA ONE POT
vegetarisk

1 rödlök
3 vitlöksklyftor
2,5 dl quinoa
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
400 g tomatkross
285 g kokade svarta bönor
100 g majs
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk limesaft
2 krm grovmalen svartpeppar
2 vårlökar
1 avokado

Skala och finhacka lök och vitlök.

Skölj quinoan.

Sätt alla ingredienser förutom vårlök och avokado i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under lock i 20 minuter. Rör om då och då.

Servera med finhackad vårlök och skivad avokado.

***

Zoom

Rödbetspaj med grönkål och brie är ett praktexempel på en lakto-ovo-vegetarisk maträtt. Foto: Sofie Sergelius


PAJ MED ROSTAD RÖDBETA, BRIE OCH GRÖNKÅL
lakto-ovo-vegetarisk

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2,5 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
150 g kallt smör skuret i kuber
1 ägg
0,5 dl kallt vatten

Blanda ihop mjölsorterna med saltet i en beredningsskål, mät upp en deciliter i ett litet mått och ställ åt sidan. Tillsätt de kalla smörkuberna och noppa ihop degen så att smöret blandas ut med mjölet och det bildats en deg.

Vispa upp ägget i en liten skål och häll både vatten och ägg ner i skålen med degen. Använd en gaffel för att röra ihop degen. Tillsätt det sista mjölet.

Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord, knåda ihop degen som vid det här laget är rätt fuktig. Knåda tills degen håller ihop och känns smidig.

Smörj en pajform med 30 centimeters diameter med smör.

Kavla ut degen till en cirkel med 40 centimeters diameter och tryck ner i pajformen och upp längs med kanterna. Skär bort extra deg som hänger över kanterna. Låt pajdegen dra sig i kallt i 30 minuter medan fyllningen tillreds.

Fyllning:
4 rödbetor, skalade och skurna i klyftor
1 stor gul lök, skalad och skuren i klyftor
2 msk olivolja
0,5 dl balsamico
1 msk honung
2 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
200 g grönkål, grovhackad
3 ägg
1 dl grekisk yoghurt
1 dl grädde
2 msk färsk persilja
0,5 tsk chiliflingor
150 g brie, skuren i tärningar
200 g riven mozzarella
50 g babyspenat

Värm ugnen till 180 grader.

Skala och skär både rödbeta och lök i klyftor och placera dem i en ugnsform. Tillsätt olivolja, balsamico, honung, salt och peppar. Rör om ordentligt tills grönsakerna är täcka av såsen.

Skölj grönkålen, skär bort stjälken, och grovhacka bladen.

Rosta grönsakerna i mitten av ugnen i 30 minuter tills rödbetan är mjuk och har fått ordentligt med färg. Tillsätt grönkålsbladen och rosta ytterligare i 5 minuter.

Ta ut formen ur ugnen och låt svalna.

Sänk ugnens temperatur till 160 grader.

Vispa ihop ägg, yoghurt, grädde, persilja, chiliflingor, salt och peppar i en skål. Rör ner hälften av mozzarellan.

Ta fram pajdegen från kylskåpet och placera de rostade grönsakerna på botten. Häll gräddblandningen över grönsakerna och strö över brie och resten av mozzarellan.

Grädda pajen i mitten av ugnen i 60 minuter, den är klar då mitten av pajen har stelnat.

Låt pajen dra sig i ett par minuter innan servering. Servera med babyspenat.