Det framgår av Statistikcentralens preliminära uppgifter. Under perioden oktober–december var det genomsnittliga kvadratmeterpriset på gamla aktielägenheter 2 336 euro i hela landet. I huvudstadsregionen var priset en aning högre: 3 767 euro och 1 695 euro i övriga Finland. Det betyder att priserna gick upp en aning, 0,4 procent, i huvudstadsregionen, medan de i övriga Finland sjönk med 0,5 procent jämfört med motsvarande period ett år tidigare, alltså 2016.

Priserna på nya höghus- och radhusbostäder sjönk med 0,8 procent i hela landet jämfört med föregående kvartal. I huvudstadsregionen sjönk priserna med 1,5 procent och i övriga Finland med 0,5 procent.

Uppgifterna för prisutvecklingen under hela fjolåret är fortfarande preliminära, men visar på att priserna på gamla höghus- och radhusbostäder steg en aning, 1,1 procent, jämfört med året innan. I huvudstadsregionen steg priserna med 2,7 procent, medan de i övriga Finland sjönk med 0,3 procent. 2017 var det genomsnittliga kvadratmeterpriset i hela landet 2 341 euro. I huvudstadsregionen låg kvadratmeterpriset på 3 753 euro och i övriga Finland 1 708 euro.

Siffrorna visar också att priserna på nya höghus- och radhusbostäder steg i hela landet under fjolåret. Höjningen är ungefär 3,9 procent. I huvudstadsregionen steg priserna med 5,0 procent och i övriga Finland med 3,4 procent jämfört med året innan. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset på nya bostäder var i hela landet 3 658 euro, i huvudstadsregionen 4 854 euro och i övriga Finland 3 236 euro.

Uppgifterna om priserna på gamla aktiebostäder framgår av Statistikcentralens statistik över bostadspriser. Uppgifterna bygger på skatteförvaltningens material. De preliminära uppgifterna omfattar två tredjedelar av de affärer som gjorts rörande gamla höghus- och radhusbostäder. Uppgifterna om nya aktiebostäder baserar sig på prisuppgifter från de största byggherrarna och fastighetsmäklarna. Närmare uppgifter om priserna på aktiebostäder i olika områden finns tillgängliga på adressen http://tilastokeskus.fi/til/ashi/tau_sv.html.