I år är det femte gången som Johannes Björkqvist ordnar "På veijin". Kollegan Roy Mäki-Fränti medverkar för andra året. Det var under ett samtal med en vän som Björkqvist fick idén till tävlingen.

– Min kompis pratade om "På spåret" och där föddes idén. Jag tänkte att varför inte göra något liknande här i Vasa. Jag och min kompis Rasmus Snåre utformade sen detaljerna kring showen, säger Björkqvist.

"Vi ville skapa ett seriöst program som kräver lite planering och eftertanke"
Johannes Björkqvist

På veijin har haft samma vinnande koncept sedan början, och publiken flockas till krogshowen på tävlingsdagen. Programmet består av två deltävlingar och en final som ordnas i februari och mars. I den första omgången tävlar Hanken mot Novia, sedan tävlar statsvetarna mot pedagogerna från Åbo Akademi. I finalen, som ordnas i mars, möts vinnarna från de tidigare omgångarna. Deltagarna får olika frågor som varierar i svårighetsgrad och ska utgående från dem gissa sig till var de är.

– "På veijin" är som ett potpurri av olika spel och program. Tidigare år har deltagarna till exempel försökt lista ut vem en viss person är som i "Vem där?", säger Björkqvist.

– Trots att konceptet är detsamma blir det ändå alltid en ny och spännande upplevelse på grund av att det inte är samma personer som är med varje år, säger Mäki–Fränti.

I år innehåller tävlingen nya inslag, men arrangörerna är inte villiga att avslöja mer än så.

– Nej, det vill jag inte ännu berätta, vi låter det vara en hemlighet, säger Björkqvist.

Tidigare år har deltagarna kommit från lite olika ställen, till exempel sportföreningar och politiska partier. Nu är det däremot främst studerande som medverkar. Dels beror det på att Björkqvist och Mäki–Fränti ville ordna ett mer seriöst evenemang för studerande, dels var programmet en sådan succé bland högskolorna att det kändes naturligt för dem att fortsätta på det spåret. Alla är ändå välkomna som publik.

– Det ordnas en hel del sitzar och liknande evenemang för Vasas studerande. Vi ville skapa ett seriöst program som kräver lite planering och eftertanke, säger Björkqvist.

Björkqvist och Mäki-Fränti lovar att tävlingen blir kul både för de som tävlar och för publiken. Det är inte meningen att håna och skratta åt dem som inte kan svara på frågor som verkar lätta.

– Trots att deltagarna är nervösa före tävlingen brukar de vara mycket nöjda efteråt, säger Björkqvist.

"På veijin"

  • En österbottnisk version av det svenska tv-programmet "På spåret".
  • Med hjälp av ledtrådar ska deltagarna lista ut till vilken stad eller ort de är på väg.
  • Indelad i tre tävlingar som ordnas på Oliver´s Inn med start den 16 februari.
  • Den andra deltävlingen hålls den 9 mars och finalen den 16 mars.