Smaka på den här formuleringen: "Det är beklagligt och mycket hemskt att detta har skett, men ansvaret ligger hos gärningsmannen och myndigheterna i Irak. Migri ansvarar inte för det som händer utanför Finlands gränser".

Den som säger det är Tirsa Forssell som är chef för resultatområdet inom asylenheten på Migrationsverket, intervjuad av Svenska Yle (12/2).

"Migri ansvarar inte för det som händer utanför Finlands gränser"?

Juridiskt är det naturligtvis sant, det är naturligtvis, precis som Forssell säger, gärningsmannen eller gärningsmännen som är de ansvariga.

Ändå blottar Migri, som Tirsa Forssell är språkrör för, en logik som är besynnerlig.

Först en rekapitulering om vad det handlar om.

Mannen som går under namnet Ali kom till Finland i september 2015 tillsammans med två av sina barn, Noor och Mustafa. Alis hustru och två yngre döttrar blev kvar i Bagdad. Ali hade jobbat som polis, en omutlig sådan, som det framgår i en Yle-dokumentär av journalisten Barbro Björkfelt. I dokumentären berättar han om hur Ali, som inte hörde till någon milisgrupp, skaffade sig fiender genom sina korruptionsutredningar.

Kort innan sin flykt med barnen utsattes han för ett mordförsök då milismännen som under en längre tid uttryckt hot mot Ali placerade en bomb i hans bil. Bomben hade enligt Yle detonerat precis efter att han stigit ur bilen.
Domslutet fångar andan i flyktingsituationen. En person på flykt från hot mot livet sätter detta liv i händerna på myndigheterna i de land de kommer till.

Trots en uppenbar hotbild förvägrades Ali asyl i januari 2017 i ett beslut som stod fast också efter att han överklagat till Förvaltningsdomstolen. Av de dåliga alternativ som återstod valde Ali att återvända "frivilligt" trots att han enligt dottern Noor var livrädd.

Fyra dagar efter sin ankomst försvann Ali. Två veckor senare hittas han död, skjuten av tre män i en passerande Nissan-pickup. Här är uppgifterna lite motstridiga – männen beskrivs dels som "okända", dels av Alis familj som "samma milismän som hotat pappa tidigare". "Samma män som hotade honom innan vi flydde till Finland hade nu dödat honom", säger dotter till Svenska Yle.

Hur som helst sökte Ali asyl eftersom han upplevde ett konkret hot mot sitt liv och blev dödad kort efter sin återkomst till Bagdad.

Enligt Migri ska det vara säkert att sända asylsökande tillbaka till den irakiska huvudstaden. "Vi har färska lägesrapporter från Irak där Migri nu bedömer att vissa delar av Irak nu är säkrare än förr. Bagdad hör till de områdena", säger Tirsa Forssell i Yleintervjun.

Som vanligt i myndighetssamanhang kommenterar Migri inte ett enskilt fall på detaljnivå utan slår bara fast att man hållit sig till sitt regelverk – inte gjort något fel.

Därmed passar de bollen till den som skapat regelverket, regeringen.

Den nytillträdda inrikesministern Kai Mykkänen (Saml) talar om en "ytterst sorglig tragedi" men ser ingen orsak att ändra på lagstiftningen på basis av ett enskilt fall.

Enligt honom har rättsinstanserna bestämt att det då inte fanns tillräckliga förutsättningar för att bevilja asyl på basis av förföljelse.

Mykkänen säger vidare till Yle att "politiker lyckligtvis inte fattar beslut om enskilda fall", utan han litar på att myndigheterna och rättsinstanserna fattar de svåra besluten. Regeringen har alltså inte gjort något fel.

Men kanske ändå. I maj 2016 slopades en bestämmelse i utlänningslagen enligt vilket en asylsökande har kunnat beviljas uppehållstillstånd på basis av humanitärt skydd. Det blev rena falluckan för ett stort antal asylsökande och var en stipulation som kunde ha räddat livet på Ali.

Finlands strikta flyktingpolitik har uppmärksammats internationell. En fransk domstol beslutade i januari att en irakier som urprungligen sökt asyl i Finland men sedan tagit sig till Frankrike INTE, som Dublinförordningen skulle förutsätta, kan återbördas till Finland eftersom han då skulle sändas till Irak och riskera dödas.

Den franska domstolen ansåg att människorättskonventionen gick före Dublinfördraget.

Domslutet fångar andan i flyktingsituationen. En person på flykt från hot mot livet sätter detta liv i händerna på myndigheterna i de land de kommer till.

Om Migri säger att man inte ansvarar för det som händer utanför Finlands gränser har man över huvud taget inte förstått sitt uppdrag.