Aktiveringsmodellen blev sista droppen för en grupp arbetsvägrare, som beslöt att grunda ett förbund. Arbetsvägrarförbundet (Työstäkieltäytyjäliitto) anser att arbetslöshetsförmånen ska vara motprestationslös. Förbundet använder humor i sin kommunikation, men påstår sig vara allvarlig.

Förbundet leds av författaren Johannes Ekholm, som har skrivit några böcker och pjäsmanus. Ekholm har ibland kallats "sin generations röst".

Förbundets verksamhet går ut på att sprida information om arbetets skadliga inverkan på individen, samhället och miljön. Förbundet delar även ut tips på hur man ska göra för att arbetsvägra utan att förlora sina förmåner.

Bland annat rekommenderar förbundet att man skriver ett dåligt CV och gör sitt bästa för att framstå som en otrevlig och icke-flexibel person. Förbundet påpekar ändå att man inte ska spela över, eftersom arbetskraftsbyrån kan genomskåda det.

Förbundet kräver också att arbetskraftsbyråerna görs om till mötesplatser för arbetsvägrare och att allt fördömande av arbetslösa omedelbart upphör.