Krista Pärmäkoski tog sin andra OS-bronsmedalj i Pyeongchang efter en superb avslutning på 10 kilometer fritt. Pärmäkoski låg länge efter Marit Björgen – men närmade sig norskans tid meter efter meter.

På målrakan tickade klockan ner oroväckande fort – men Pärmäkoski klarade otroligt nog av att korsa mållinjen på exakt samma tid som Björgen. Den ursinniga stakningen ledde till att det blev delat brons.

– I den sista backen tänkte jag bara på att få ut allting ur kroppen. Det var en otrolig tävling och riktigt kul med delat brons eftersom det var så jämnt, säger Pärmäkoski till Yle.

– Jag har sett upp till Björgen sedan jag var liten, så det är fint att stå på prispallen tillsammans med henne.

Riitta-Liisa Roponen hörde till de mest exalterade. Hon studsade upp och ner då Pärmäkoski närmade sig mållinjen. Då hon såg Pärmäkoskis tid gav Roponen upp ett glädjetjut och sprang i väg. Hon var märkbart rörd i Yles intervju.

– Det var helt fantastiskt! Krista har jobbat otroligt hårt, härligt att hon lyckades.

Pärmäkoski får sin bronsmedalj klockan 12.50.

Norskan Ragnhild Haga var totalt överlägsen och tog guld med hela 20 sekunders marginal ner till favorittippade svenskan Charlotte Kalla. Pärmäkoski och Björgen var 31,9 sekunder långsammare än Haga.

Varken Roponen eller Laura Mononen fick till det. Roponen slutade på 20:e plats och Mononen på 23:e plats. Det är oroväckande med tanke på stafetten. Kerttu Niskanen kände sig inte i form och stod över tävlingen för att koncentrera sig på 30 kilometer klassiskt.