Tacos kan man göra i olika former och smaker, det är bara din fantasi som begränsar dig. I år är det dags att prova på något nytt – hur låter det med en kryddig fisktaco, en smakrik kycklingtaco eller en saftig pulled pork-taco?

Zoom

Färgglaga och kryddiga cajun fisktacon - en lite annorlunda smakupplevelse. Foto: Sofie Sergelius


FISKTACOS
6 portioner

Tartarsås
1 schalottenlök
1 kryddgurka
1,5 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
1 krm grovmalen svartpeppar

Skala och finhacka schalottenlöken. Finhacka kryddgurkan.

Blanda ihop lök och kryddgurka med majonnäs, senap och peppar.

Kryddad fisk
0,50 tsk salt
1,5 tsk vitlökspulver
1,5 tsk paprikapulver
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk lökpulver
0,75 tsk cayennepeppar
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
2 krm chiliflingor
400 g fryst torsk

Låt fisken tina upp i kylskåp.

Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Värm ugnen till 200 grader och placera plåten i ugnen för att förvärmas.

Blanda ihop samtliga kryddor. Krydda fiskfiléerna med cajunkryddan och placera på den varma ugnsplåten. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter tills fisken är färdig.


Till servering
2 rivna morötter
2 limefrukter
1 krm salt
2 dl tartarsås
1 avokado
1 msk koriander
12 st små majstortillan

Blanda ihop moroten med saften från en lime och smaksätt med salt. Skär avokadon i klyftor.

Rosta tortillorna i en torr stekpanna i ett par minuter per sida tills de blivit varma.

Servera tortillan genom att strö den rivna moroten på tortillan, toppa med fisken, avokadoklyftor, ringla över tartarsåsen, pressa över extra lime och strö över koriander.

***

Zoom

Gotta dig med saftiga pulled pork tacos med en söt ananas-bbqsås. Foto: Sofie Sergelius


PULLED PORK-TACOS
6 portioner

500 g grisfilé
300 g ananas på burk
0,5 dl sojasås
1 msk aprikossylt
0,5 tsk vitlökspulver
2 krm grovmalen svartpeppar

Placera grisfilén i en slow cooker.

Blanda ihop alla andra ingredienser i en liten skål och häll över grisfilén.

Lägg slow cookern på långkoksinställningen (I) och låt slow cookern puttra på i 7 timmar.

Lyft bort grisköttet med hjälp av en hålslev och placera i en beredningsskål. Använd två gafflar för att riva sönder det övermogna grisköttet. Ta ett par matskedar av såsen som finns kvar i slow cookern och häll över det rivna köttet. Tillsätt mera av såsen ifall du vill ha fuktigare kött.

BBQ-sås
1 dl ketchup
100 g ananasbitar
1,5 msk aprikossylt
0,5 msk vitvinsvinäger
1 msk limesaft

Gör såsen genom att placera alla ingredienser i matberedare och kör till en jämn och tjock sås.

Till servering
24 st små majstortillas
0,5 kruka färsk koriander
100 g riven cheddar
0,5 dl vårlök

Bygg ihop tacos genom att placera två majstortillan på varandra (för att undvika att det fuktiga köttet söndrar tortillan), strö över av det rivna köttet, en skvätt bbq-sås, färsk koriander, riven cheddarost och vårlök.

***
Zoom

Lyxiga mjuka tacon med panerad kyckling och en krämig avokadosås är som gjorda för dig som känner ett sug efter mexikansk Street food. Foto: Sofie Sergelius


KRISPIGA KYCKLINGTACOS
6 portioner

400 g kycklinginnerfilé
2 dl surmjölk
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk lökpulver

Blanda ihop surmjölken med kryddorna i en beredningsskål. Rör ner kycklingfiléerna så att de är täckta av kryddblandningen.

Täck skålen med färskfolie och låt filéerna dra sig i kylskåpet i minst 4 timmar.

Avokadosås
1 avokado
2 dl surmjölk
0,5 tsk äppelcidervinäger
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk färsk persilja
1 msk gräslök
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar

Skala avokadon, ta bort kärnan och placera köttet i en matberedare. Tillsätt samtliga ingredienser i matberedaren och kör till en slät smet. Täck med färskfolie fram till serveringen.

Till paneringen
3,5 dl vetemjöl
1 msk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk bakpulver
1,5 tsk salt
1,5 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
0,75 dl surmjölk

2 dl rypsolja till fritering

Blanda ihop mjöl, chilipulver, spiskummin, bakpulver, salt, peppar, vitlökspulver och lökpulver i en skål. Häll i surmjölken och rör om med en gaffel till en klimpig smet.

Placera ett bakplåtspapper på bordet. Lyft de marinerade kycklingfiléerna en i taget från marinaden och ner i paneringssmeten så att filéerna är helt täckta. Lyft över på bakplåtspappret, och upprepa med alla filéer. Låt filéerna dra sig i cirka 10 minuter. Filéerna ska gärna ha lite degklumpar på sig, de behöver inte vara jämt panerade.

Placera ett nytt bakplåtspapper på en ugnsplåt, och täck pappret med hushållspapper.

Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Fritera de panerade kycklingfiléerna ett par i taget, cirka tre minuter per sida. Lyft bort filéerna med hjälp av en tång och placera på hushållspappret så att överlopps olja kan rinna av.


Till servering
12 st små majstortillas
1,5 dl isbergssallad
0,5 kruka koriander

Hetta upp en torr stekpanna och rosta majstortillorna ett par minuter per sida tills de fått lite färg.

Finhacka isbergssalladen.

Placera isbergssallad på majstortilla, kycklingfiléerna på salladen och ringla över avokadosåsen. Toppa med färsk koriander och servera.