Befolkningen har mindre förtroende för EK än för andra motsvarande branschorganisationer. Mest förtroende har genomsnittsfinländaren för akademikercentralen Akava.

Då människornas tillit till intresseorganisationerna jämförs med tilliten till regeringen framträder ett intressant mönster. Akava är i princip den enda organisation som åtnjuter ett större förtroende än regeringen. Om Akava och regeringen är av olika åsikt i en fråga tenderar alltså en lite större del av befolkningen att sympatisera med Akava.

Då det gäller Näringslivet EK är förhållandet det rakt motsatta. Är EK oense med regeringen tar de allra flesta regeringens parti.

Undersökningen bekräftar det som har känts i luften under en längre tid. Att en så tung intresseorganisation har så svag trovärdighet hos Finland folk borde få larmklockorna att ringa.

Lobbyverksamhet som inte bygger på fakta för inte utvecklingen vidare.

Med tanke på hur viktigt näringslivet är för den ekonomiska utvecklingen i Finland har EK nu skäl för en rejäl byktvätt i egna led. Lobbyverksamhet som inte bygger på fakta för inte utvecklingen vidare.

Undersökningen omfattade organisationerna Akava, FFC, STTK, MTK, Finlands företagare och EK.