Det bästa med att göra en animerad film är att ingen skådespelare kan säga "jag är inte tillgänglig", för vi kan banda dem var som helst, säger regissören Wes Anderson.

"Isle of dogs" är gjord med dockor och stop motion-teknik – något som Wes Anderson ofta har använt sig av, hans film "Den fantastiska räven" var till exempel helt och hållet gjord på det sättet.

Anderson säger att han lärde sig mycket under arbetet med den, och att det har legat till grund för det fyra år långa arbetet med "Isle of dogs".

Filmen utspelas i ett futuristiskt Japan, där den kattälskande borgmästaren förvisat alla hundar till en ö fylld med sopor. Nu planerar han att döda alla dessa hundar – samtidigt som hans adopterade skyddsling Atari tagit sig till ön för att söka sin förvisade hund Spot.

– Det började med att vi kände att vi ville göra någonting om hundar, säger Wes Anderson, som skrivit manuset tillsammans med Roman Coppola, Jason Schwartzman och Kunichi Nomura.

Sedan dök idén med Japan upp. Vi älskar alla japansk film, främst Kurosawa och Miyazaki. Och det är så det brukar vara, allt finns inte där från början, idéerna kommer efter hand.

Stop motion är en gammaldags teknik som Anderson älskar.

"Isle of dogs" är en ovanligt politisk film för att vara regisserad av Wes Anderson.

– Det sa vi från början, att det var nödvändigt med mer politik, även om det är en fantasi. Vi fick inspiration ur verkliga händelser. Och politiken i filmen ligger närmare Texas än Japan.

Listan över röstskådespelare är imponerande – förutom Johansson, Murray och Ono har bland andra Tilda Swinton, Bryan Cranston, Jeff Goldblum, Ed Norton och Frances McDormand lånat ut sina röster till filmen.

Wes Anderson

  • Amerikansk filmregissör och manusförfattare.

  • Långfilmsdebuterade 1995 med "Bottle rocket" men det riktigt stora genombrottet kom 2001 med "The Royal Tenenbaums".
  • Har Oscarsnominerats sex gånger, bland annat för manusen till "The Royal Tenenbaums" och "The Grand Budapest hotel", men aldrig vunnit.
  • Filmografi: "Bottle rocket" (1996), "Rushmore" (1998), "The Royal Tenenbaums" (2001), "Life aquatic" (2004), "The Darjeeling limited" (2007), "Den fantastiska räven" (2009), "Moonrise kingdom" (2012), "The Grand Budapest hotel" (2014).
  • Aktuell med "Isle of dogs" som får finländsk biopremiär den 11 maj.