Det var i lördags som djurrättsföreningen offentliggjorde videomaterial som visar hur djur på gårdar i främst Egentliga Finland, Birkaland och Satakunta far illa. Materialet har enligt föreningen bandats under tidsperioden april 2016 fram till januari i år. I videon kan man se fjättrade kor och döda fjäderfä som lämnats liggande i sina burar.

– Under flera år har vi rapporterat om missförhållanden och anmält gårdar till myndigheterna. Det här har sällan lett till några åtgärder. Problemen ligger djupare, och den nya djurskyddslag regeringen klubbat igenom kommer inte att förbättra situationen för djuren, skriver föreningen i ett meddelande till pressen.

Föreningen kräver att bland annat produktion i form av pälsfarmning, en viss form av bur för grisar och burhöns förbjuds.

Centerpolitikern Mikko Kärnä gillar inte att föreningens material får utrymme i pressen, och skickar på söndag förmiddag ut ett pressmeddelande där han ifrågasätter hur man kan garantera att materialet är äkta.

– Jag ifrågasätter till exempel bilderna från hönserierna. Den typ av burar som syns i materialet har varit förbjuden sedan 2012, och det finns ingen chans att sådana burar fortfarande används i produktionen.

Kärnä tycker också att det är oroväckande att pressen publicerar, det som han anser är, djurrättsföreningens propaganda.

– Om vi i Finland använder oss av lagar och direktiv mår djuren bra. Det är också fallet på 90 procent av de finländska gårdarna, och varje avvikelse måste uppmärksammas. Det är ändå fel att det målas upp en felaktig bild, speciellt då det sker i form av bilder som inte är äkta, skriver Kärnä.

På föreningen Oikeutta Eläimille säger man att Kärnä misstar sig, och skriver i ett mejl till SPT att Kärnä sannolikt blandar ihop det nya materialet med gammalt material.

– Kärnä påstår att bilderna innehåller burar som varit förbjudna sedan 2012. Det här stämmer inte, och jag vill gärna att Kärnä krävs på svar där han specificerar exakt vilka av våra nya bilder som innehåller sådana burar han syftar på. Jag antar att han blandat ihop materialet med en video som publicerades av Iltalehti 2014 där sådana burar syntes. Att då publicera en gammal video var Iltalehtis val, inte vårt. Nu tror jag att Kärnä blandat ihop den gamla videon med vårt nya material, eller så försöker han avsiktligt använda det här till sig egen fördel, skriver Oikeutta Eläimille.