Ljudupptagningen är gjord av en reporter under en intervju i Uganda efter att mannen hittats död förra veckan. Reportern var utklädd till polis. Helsingin Sanomat publicerade sin artikel i söndags. Enligt den ljudupptagning HS tagit del av ska Lindén ha sagt ungefär så här om sitt uppdrag i Uganda:

– Vi var där för att öppna dörrar. Det här var vår första resa till Uganda, och vi ville ta reda på om det finns någon möjlighet att göra affärer där. Min bakgrund är inom telekommunikation, och hans (affärsmannens) inom cyberteknik. Han representerade några finländska företag och berättade hur de arbetar, hur ska man säga, inom säkerhetsbranschen.

Affärsmannen, en 41 åring med förflutet som bland annat simmare, hade fått lov att presentera och marknadsföra det statligt ägda Patrias produkter, till exempel pansarvagnar. Mannen hittades död i tisdags.

Lindén har tidigare uppgett att hon inte var i Uganda på uppdrag av Patria, utan enbart för att främja samarbetet med FN och som specialsändebud för en bredbandskommission som grundats av Internationella teleunionen (ITU) och Unesco. Senare har det framgått att Lindén inte har någon officiell roll inom kommissionen.

– Det har alltid varit fråga om förtroendeuppdrag som gjorts på frivilligbasis. Jag har inte fått betalt för uppdragen, utan min roll har varit att berätta om informationsflöden och smarttelefonernas betydelse i utvecklingsländer, ska Lindén ha sagt.

Suvi Lindén var riksdagsledamot för Samlingspartiet 1995-2011. Hon var kulturminister 1999-2002 och kommunikationsminister 2007-2011.