"Mycket sorgligt att FBI missade alla viktiga signaler som skolskytten i Florida sände ut. Det här är inte acceptabelt", twittrar Trump och fortsätter:

"De spenderar för mycket tid med att försöka bevisa rysk maskopi med Trump-kampanjen – det finns ingen maskopi."

Den republikanske presidenten presenterar inga bevis på att det finns en koppling mellan ryssutredningen och FBI:s misslyckande att förhindra den dödligaste skolskjutningen någonsin vid ett gymnasium i USA.

16-årige Morgan Williams som överlevde attacken skriver ett svar på Trumps tweet:

"Herregud. 17 AV MINA KLASSKAMRATER OCH VÄNNER ÄR BORTA OCH DU HAR FRÄCKHETEN ATT FÅ DET ATT HANDLA OM RYSSLAND??? !!" "HA FÖR FAN ETT HJÄRTA", skriver han med versaler, för att visa hur arg han är över presidentens inlägg.

17 människor sköts ihjäl i onsdags när den tidigare eleven Nikolas Cruz öppnade eld på skolan i Florida.

Polisen utredde Cruz 2016 sedan han skadat sig själv på en video i sociala medier. I förhör sade han då att han ville köpa ett vapen.

Utredarna ansåg dock att han fick tillräckligt med hjälp från skolan och från psykologer, enligt lokala medier. Den federala polisen FBI har tidigare medgett att man missade att utreda ett tips om Cruz, inringt i januari i år.

Flera politiker vänder sig också mot Trumps koppling mellan ryssutredningen och skolskjutningen, bland annat senatorn Tim Scott från hans eget parti.

– Så många inom FBI gör allt för att vi ska vara säkra. Verkligheten är den att det är två separata frågor, säger Scott till tv-kanalen CBS.

Den tidigare tillförordnade justitieministern Sally Yates är mycket kritisk till presidentens tweet.

"Vår president använder tragedin för att attackera utredningen av en utländsk motståndares inblandning i vår demokrati. Skamligt.", skriver hon på Twitter.

Yates, som tillsattes av Obama, fick sparken av Trump då hon tyckte att de nya omstridda reglerna om inresestopp för flyktingar och för människor från vissa länder var tvivelaktiga.

Reuters har utan framgång sökt FBI för en kommentar till Trumps tweet. (TT-Reuters)