Gemensam ansökan till yrkesutbildning och gymnasieutbildning inleds tisdagen den 20 februari och avslutas tisdagen den 13 mars klockan 15. Ansökan fylls i på Studieinfo.fi på nätet , där det också finns också uppgifter om utbildningarna och anvisningar för ansökan.

I gemensam ansökan erbjuds 79 800 nybörjarplatser, varav 41 900 finns inom yrkesutbildning och 37 900 inom gymnasieutbildning. På svenska finns det 1 850 av nybörjarplatser inom yrkesutbildning och 2 700 inom gymnasieutbildning.

De flesta platserna inom yrkesutbildningen finns i social- och hälsovårdsbranschen, inom företagsekonomi och handel, bil- och transportteknik och inom arkitektur och byggnad. Av nybörjarplatserna inom yrkesutbildningen reserveras 5 000 för sökande som har avlagt gymnasiet.

Gemensam ansökan är avsedd för sökande som har fullgjort den grundläggande utbildningen och sökande som saknar en tidigare avlagd examen. Sökande som har avlagt en yrkesinriktad examen eller högskoleexamen kan inte söka till yrkesutbildning via gemensam ansökan. De ska i stället söka till yrkesutbildning via kontinuerlig ansökan.

Ansökan till yrkesutbildning som ordnas som utbildning med krävande särskilt stöd inleds genast efter den gemensamma ansökan, den 14 mars till den 4 april.