Trettiofyraåringen Mika Poutala är i sitt livs form och jagade karriärens första OS-medalj då favoritsträckan 500 meter stod på schemat i Pyeongchang.

Tävlingen höll skyhög nivå. Sydkoreanen Min-Kyu Cha slog till med en olympisk rekordtid till hemmapublikens förtjusning, men det räckte inte till guld. Havard Lorentzen åkte i mål på 34,41 – en hundradel bättre än Cha – och låg etta då det var Poutalas tur att skrinna.

Den färska EM-silvermedaljören Poutala åkte i det sista heatet tillsammans med Alex Boisvert-Lacroix. Poutala fick en bra start och stod för stark åkning – men det räckte inte hela vägen. Poutalas sluttid blev 34,68 – tre hundradelar från kinesen Tingyu Gao och en medalj.

Poutala har redan tre fjärdeplatser från VM på meritlistan.

Senast Finland tog en medalj i hastighetsåkning var 1956 i Cortina, då Toivo Salonen skrinnade i mål som trea på 1 500 meter.

OS-uppladdningen gick bättre än förväntat för Poutala, som tog karriärens två första mästerskapsmedaljer i EM. Poutala var tvåa på 500 meter och tog också silver i lagtävlingen. I vintras putsade den vindsnabba veteranen också på det finländska rekordet, som numera lyder 34,17.

Pekka Koskela var den andra finländska representanten i tävlingen. Han åkte i mål på tiden 35,19 och slutade på 19:e plats.