Den positiva trenden i arbetslöshetsstatistiken i Österbotten fortsätter. Vid Österbottens arbets­- och näringsbyrå fanns det i slutet av januari sammanlagt 8857 arbetslösa arbetssökande. Det är 2343 färre än för ett år sedan.

Från föregående månad, december, minskade antalet arbetslösa arbetssökande med nästan 300 personer, totalt 297.

Andelen arbetslösa arbetssökande inom Österbottens NTM-centrals område är den lägsta i hela Finland, 7,5 procent, med undantag av Åland.

7,5
procent är andelen arbetslösa arbetssökande i Österbotten enligt NTM-centralen.


Motsvarande siffra i landskapet Södra Österbotten är 8,5 procent och i hela landet 10,9 procent.


Färre utan arbete i Vasa, Karleby och Jakobstad

Antalet arbetslösa arbetssökande har kvantitativt sett minskat mest i Vasa, Karleby och Jakobstad. Däremot är andelen arbetslösa arbetssökande störst i Perho, 10,4 procent, i Vasa, 9,4 procent och i Karleby, 9,2 procent.

Arbetslöshetsgraden i Jakobstad är åtta procent. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften är lägst i Larsmo, 2,9 procent, i Pedersöre, 3,0 procent och i Närpes 3,8 procent.


Allt fler unga och långtidsarbetslösa får jobb

I slutet av januari fanns det totalt 1182 arbetslösa arbetssökande under 25 år, vilket är 503 färre än vid motsvarande tidpunkt i fjol och 86 färre än under föregående månad.

Antalet arbetslösa minskade också i åldersgruppen 25–29 år, med 230 personer, jämfört med situationen året innan.

Kommunvis var antalet arbetslösa unga under 25 år störst i Vasa, 419 personer, och i Karleby, 330 personer. Lägst antal arbetslösa fanns i Halso, fem personer, samt i Larsmo, åtta personer.

Arbetslösheten minskade även i den högre åldersklassen. Antalet arbetslösa över 50 år var 3303, det vill säga 671 färre än för ett år sedan.

I slutet av förra månaden fanns det 2541 långtidsarbetslösa, det vill säga varit arbetslösa utan avbrott i minst ett år. Det är 786 färre än för ett år sedan och 71 färre än under föregående månad.

Av de som varit långtidsarbetslösa hade 1197, det vill säga 128 färre än i fjol, varit kontinuerligt utan arbete i över två år.


Vill du veta läget i din hemkommun? Här hittar du arbetslöshetssiffrorna i de österbottniska kommunerna.