Det är undervisningssektorns Fackorganisation OAJ, Pardia och Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL som varslar. Det första varslet kom i söndags.

Nu omfattas även Aalto-universitetet, Tammerfors universitet, Hanken, Tammerfors tekniska högskola, Konstakademin och Vasa universitet. Totalt omfattas omkring 8 500 personer i de här lärosätena av strejkvarslet. Också Helsingfors universitet kommer att strejka under en dag, 28 februari, om man inte nått ett avtal den 27 februari.

Löntagarnas huvudavtalsorganisationer har berett ett antal gemensamma förhandlingsmål som gäller löneförhöjningar, avtalsbestämmelser och arbetslivets kvalitet. Viktiga förhandlingsteman är till exempel arbetshälsa, arbetstiderna, resor och personalrepresentanternas ställning.

Privata undervisningssektorn och yrkesinriktade vuxenutbildningscentraler har varit i avtalslöst läge sedan den 1 februari. Förhandlingarna har hittills inte framskridet inte eftersom man inte kan enas om löneförhöjningar.