"Relationen till USA är viktig både för vår ekonomi och för vår säkerhet. Genom vårt breda samarbete skapar vi tillväxt och trygghet för våra medborgare", säger Löfven i ett pressmeddelande.

I ett pressuttalande från Vita Huset sägs att president Trump välkomnar statsminister Löfven till Vita Huset den 6 mars och att presidenten ser fram emot att utbyta synpunkter och fördjupa de bilaterala banden länderna emellan.

Prat om Nordkorea?
En inte alltför vågad gissning är att mötet också kommer att beröra Nordkorea. Sist Löfven träffade Trump personligen, i samband med FN:s generalförsamlings högnivåvecka i New York i september, lyfte statsministern Sveriges möjligheter och vilja till att bidra till en lösning på Nordkoreakrisen. Detta eftersom Sverige bland annat har en mångårig diplomatisk relation till Nordkorea och för närvarande sitter i FN:s säkerhetsråd.


"Eftersom Sverige har en sådan lång närvaro i Pyongyang och är ett alliansfritt land kan vi bidra med allt från kunskap till information, som kanske kan leda till att man börjar lösa upp den politiska knuten", sade Löfven då.

Då hade Nordkorea gjort flera robottester och ordkriget mellan dess diktator Kim Jong-Un och Trump hade trappats upp. Nu, under de olympiska spelen i Sydkorea, är situationen lugnare. Men Trump har antytt att frågan kan bli aktuell efter OS. Senare i vår planerar USA och Sydkorea en gemensam militärövning, något som brukar reta kärnvapendiktaturen i norr.
I pressmeddelandet från regeringskansliet heter det att mötet mellan de två ledarna syftar till att "ytterligare fördjupa de svensk-amerikanska relationerna med fokus på tillväxt, innovation och jobbskapande". Andra viktiga ämnen uppges vara det utrikes-, försvars- och säkerhetspolitiska samarbetet mellan Sverige och USA.

Sist ut
Sist en svensk statsminister var i Vita huset var i maj 2016, då den dåvarande presidenten Barack Obama bjöd in till ett nordiskt toppmöte. Även då var det Stefan Löfven som representerade Sverige och han hade sällskap av statsministrarna från Danmark, Norge och Island samt Finlands president.

Sedan Donald Trump tillträdde, för 13 månader sedan, har han tagit emot såväl Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Norges statsminister Erna Solberg samt Finlands president Sauli Niinistö i Vita huset.