Vraket upptäcktes först av ett obemannat flygplan, därefter skickades två helikoptrar till platsen för att bekräfta fyndet, säger Ramezan Sharif, talesperson för revolutionsgardet i ett tv-framträdande.

– Flygplanet träffade toppen av berget innan det kraschade 30 meter längre ned, säger Sharif enligt Reuters.

Hjälporganisationen Röda Halvmånen berättar för Reuters att de första räddningsarbetarna som nått fram till planet har hittat 30 kroppar på marken. Bara vissa delar av flygplanet är synliga. Resterna av planet, samt de övriga passagerarna och besättningen, är begravda djupt under snön. Det tros inte finnas några överlevande efter kraschen.

Zoom

Räddningsarbetare letar efter vrakdelar efter det plan som kraschade i Denabergen, en del av Zagrosbergen, i sydvästra Iran. Foto: Aria Jafari/Isna via AP


Helikoptrarna har inte kunnat inte landa på grund av dåligt väder och oländig terräng. Räddningsarbetarna måste alltså ta sig fram till fots, och det kommer därför att ta lång tid att bärga kropparna.

Aseman Airlines EP3704, ett franskbyggt ATR-72, hade omkring 65 personer ombord när det störtade i Zagrosbergen under flygningen mellan huvudstaden Teheran och Yasuj i sydvästra Iran i söndags.

En talesperson för landet civila flygmyndighet säger att piloten inte larmade före kraschen, och att flygplanets nödsändare inte skickat ut någon signal. Flygplanskroppen bröts sönder i kraschen.

Sammanlagt 80 grupper med räddningsarbetare befinner sig i området, enligt tidigare uppgifter från den icke-statliga organisationen Iranska rödahalvmånesällskapet, skriver iranska Press TV. Sökinsatsen har försvårats av ett kraftigt snöoväder.

Sedan olyckan inträffade har det kommit motstridiga uppgifter om huruvida vraket har hittats eller inte. Anhöriga till offren demonstrerade i måndags utanför en myndighetsbyggnad i Dena Kooh, och krävde att de ansvariga avgår på grund av förvirringen.

Iran har drabbats av flera flygolyckor under de senaste åren. Regimen pekar på handelssanktionerna mot landet som en anledning till att den åldrade flygplansflottan inte kan uppgraderas.