Vissa djur som är aktiva på natten använder stjärnhimlen och Vintergatan för att orientera sig.

– Vi vet fortfarande väldigt lite om hur nattaktiva djur upplever och tolkar ljus på natthimlen. Exempelvis har ingen hittills lyckats visa att flyttfåglar som passerar ekvatorn byter referenspunkter på himlen, säger James Foster, biolog vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund, i ett pressmeddelande.

Tillsammans med tre kolleger har han skrivit en artikel om mörkernavigering i Proceedings of the Royal Society B.

– Djur som har kameraögon, sådana som vi människor har, kan se enskilda stjärnor. Däremot kan insekter med fasettögon sannolikt inte urskilja enskilda ljuspunkter, vi tror att de tolkar stjärnhimlen och Vintergatan som mönster av ljus, säger Foster.

Till exempel dyngbaggar använder inte enskilda ljuspunkter på himlen. I stället orienterar de sig genom natten med hjälp av ljuset från Vintergatan som kontrasterar mot det omgivande mörkret på himlen.

Andra undersökningar ger stöd för att sälar, nattfjärilar och grodor på olika sätt också använder stjärnhimlen för att orientera sig nattetid.

– Jag tror att ny teknik, inte minst nya kameror, gör att vi kommer att upptäcka att många fler arter använder stjärnhimlen för att navigera när de förflyttar sig under dygnets mörkaste timmar, säger Foster.