Damlejonen avslutade OS med segervrål och glädjetårar. Det gick inte att ta miste på hur mycket OS-bronset betydde. Stommen i laget var med i den blytunga kvartsfinalförlusten i Sotji – nu har Finland äntligen tagit revansch och är tillbaka där laget hör hemma: i världstoppen.

Efter olidligt spännande slutminuter skrek spelarna ut sin glädje, kastade bort klubbor och handskar och samlades i en stor kollektiv omfamning bakom det egna målet. Tårarna flödade. Med USA och Kanada i en annan hockeysfär smakar ett brons i damernas ishockey som guld.

– Det är fantastiskt, det går inte att beskriva med ord, säger Ronja Savolainen till Yle.

Kaptenen Jenni Hiirikoski har svårt att hitta orden.

– Jag minns inget av den tredje perioden. Vi spelade en fantastisk turnering och Ryssland gjorde det tufft för oss. I åtta år har jag väntat på att spela om medaljer, Sotji gav oss mer kraft.

Tidigt ledningsmål

Bronsmatchen mot det ryska laget var spännande från den första matchminuten till slutsummern.

Finland inledde vassast: Petra Nieminen förde upp Finland till 1–0 i den första perioden då hon styrde in Minttu Tuominens backhand i mål. Uddamålsledningen höll i sig till den första pausvilan.

Den andra perioden började lika bra som den första. Matchklockan hade tickat i tio sekunder då Susanna Tapani prickade in 2–0 efter superbt förarbete av stjärnan Michelle Karvinen.

Zoom

Finland var skäret före OAR och vann bronsmatchen knappt. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Men matchen var inte klappad och klar. OAR reducerade med ett skott i krysset och blåste liv i matchen. Tio minuter senare fintade Linda Välimäki bort den ryska burväktaren och gav Finland ett tvåmålsförsprång.

Segervrål till slut

Den sista perioden blev en thriller.

Jenni Hiirikoski drog på sig en onödig utvisning, som OAR utnyttjade. Ljudmila Beljakova – som passade till OAR:s första mål – reducerade till 2–3 med 14 minuter kvar av matchen efter att hela det finländska försvaret åkt bort sig.

OAR vädrade morgonluft och satte in en till växel samtidigt som Damlejonen oroligt sneglade på matchklockan. Det osade bränt ett par gånger – men Finland höll ut i kampen mot klockan och vann med 3-2. Det var samma segersiffror som i bronsmatchen mot Sverige i Vancouver 2010.

Minnamari Tuominen var ett enda stort leende då framför Yles tv-kameror efter matchen.

– Det här känns otroligt bra, säger Tuominen mellan fnitterattackerna.

Finland har tagit fyra medaljer i OS – samtliga brons. Krista Pärmäkoski slutade trea i skiathlon och på 10 kilometer fritt. Enni Rukajärvi tog brons i slopestyle.