Krista Pärmäkoski fick ta i med hårdhandskarna redan i kvalet. Den dubbla OS-bronsmedaljören var tvungen att staka på för brinnkära livet på grund av Mari Laukkanens svaga insats. Laukkanen – som trivs bättre med ett vapen på ryggen – kunde inte prestera i den tuffa konkurrensen och säckade ihop på sin sista etapp.

Finland tog sig vidare – men brände mycket krut redan i kvalet.

I finalen höll Finland till längre bak i fältet i finalen samtidigt som Norge, Sverige och USA slogs om guldet: Maiken Caspersen Falla, Stina Nilsson och Jessica Diggins gav järnet på den sista etappen.

Det blev en ursinnig spurtstrid om guldet. Nilsson hade fördelen på upploppet – men fick ge sig då Diggins lade in en ny växel. Det blev alltså amerikanskt guld, svenskt silver och norskt brons.

Norskan Marit Björgen skrev historia genom att ta sin 14:e OS-medalj. Hon är nu den idrottare som tagit flest medaljer i vinter-OS. Landsmannen Ole Einar Björndalen har tretton OS-medaljer i prisskåpet.

Finland slutade femma tack vare en urstark sista etapp av Pärmäkoski, som får blicka framåt mot söndagens 30 kilometer – den allra sista OS-starten.

– Jag är väldigt nöjd, det här var en maximal prestation av oss och jag tyckte att det var kul att åka. Hittills har jag återhämtat mig bra från tävlingarna och ser fram emot söndagens tävling i klassisk stil, säger Pärmäkoski till Yle.

– I slutet av kvalet tappade jag all energi, men det gick bättre i finalen, säger Laukkanen,

Resultat i lagsprinten

  • 1. USA (Kikkan Randall, Jessica Diggins)
  • 2. Sverige (Charlotte Kalla, Stina Nilsson) + 0,19 sek
  • 3. Norge (Marit Bjørgen, Maiken Caspersen Falla) + 2,97 sek
  • 4. Schweiz (Nadine Fähndrich, Laurien van der Graaff) + 21,32 sek
  • 5. Finland (Mari Laukkanen, Krista Pärmäkoski) + 22,71 sek