Nicosia, Cyperns delade huvudstad, för många år sedan.

Kväll. Medelhavsvärme. Långsam promenad längs smala gator i en stad som – trots att FN:s buffertzon mellan grekcyprioter och turkcyprioter skär Nicosia mitt itu – verkar småstadsidyllisk.

UNIFICYP, United Nations Peacekeeping Forces in Cyprus, upprättades 1964, när konflikten mellan grek- och turkcyprioter tillspetsades. Efter den turkiska invasionen tio år senare blev truppens huvudsakliga uppgift att bevaka den buffertzon som då inrättades.

Av de åtta länder som de första årtiondena upprätthöll FN-truppen på Cypern var tre nordiska: Finland, Sverige, Danmark.

"Jag ser nog vad du är för en..."


Han har blå ögon och bär FN:s blå barett. Ordväxlingen med en annan blå barett avslöjar att han är dansk. Men den förbipasserande kvinnliga turisten tilltalar han på engelska.

”Kom hit, kom hit nu ... jag ser nog vad du är för en. Låtsas inte, kom nu!”

Han ger sig inte, rösten är påstridig. Kvällen är inte lika behaglig längre.

Inser senare att det på den gata där den blåögde stod och gapade fanns ett hotell som fungerade som högkvarter för prostituerade.

Att FN-närvaro göder prostitution är ett sorgligt faktum. Att de frivilliga hjälporganisationernas närvaro också kan göra det är ingen överraskning.