Tyskland skrällde rejält genom att slå Sverige med 3–4 efter förlängning.

Svenskarna gick i kapp under ordinarie tid, men föll då Patrick Reimer körde slalom genom det svenska försvaret och fick två chanser att skjuta segermålet som kom redan efter 1.30 i förlängningen.

Inget slår naturligtvis förlusten mot Vitryssland i Salt Lake City 2002 när en hel uppsättning NHL-stjärnor plötsligt drabbades av stora darren – främst illustrerad av målvakten Tommy Salo – och föll med 3–4.

Det är svensk ishockeys största fiasko genom alla tider.

Det här liknar mer kvartsfinaluttåget i OS i Vancouver då Slovakien vann med 4–3.

– Vi gör en otroligt bra upphämtning, det är för jävla surt. Men sedan skiter det sig. Det (Tyskland) är ett bra lag, säger Tre Kronors anfallare Dick Axelsson till Kanal 5.

Avsaknaden av NHL-spelare har visserligen jämnat ut hockeyturneringen som bjöd på ett par skrällar första dagen, bland annat knäppte ju Slovakien då till OAR och Slovenien besegrade USA.

Men det var gruppspel, alla gick vidare till slutspel.

Den regerande världsmästaren Sverige, trea på världsrankingen, håller ändå en eller ett par nivåer högre klass än Tyskland.

Kanske illustreras det allra bäst av att Tyskland inte hade besegrat Tre Kronor i ett mästerskap på 26 år, VM 1992 i Prag, och den gången handlade det om gruppspel.

Sverige startade matchen med fullt tryck på gaspedalen, ledde skotten med 13–0, men hade – precis som i gruppmötets 1–0-seger – förtvivlat svårt att få utdelning.

Dick Axelsson hade bästa chansen på passning från John Norman, men sköt från snäv vinkel pucken parallellt med mållinjen bakom tyske målvakten Danny aus den Birken.

När Dennis Everberg blev utvisad för andra gången på 4.30 slog förre NHL-veteranen Christian Ehrhoff till. Pucken letade sig under armen på Viktor Fasth.

Bara 29 sekunder senare kom 0–2.

Marcus Kink körde runt målet och spelade in framför målet där Marcel Noebels helt oattackerad kunde lyfta in pucken bakom Fasth. Ett svagt och slappt försvarsagerande av svenskarna.

Svenskarna skapade långa anfall och tryckte tillbaka Tyskland långa stunder i andra perioden. Men den tyska försvarsmuren rämnade inte.

Patrik Hersley sköt och sköt från blålinjen i numerärt överläge, men hans projektiler gick överallt utom på mål. När andra perioden skulle summeras hade tyskarna vunnit skottstatistiken med 4–5 trots att svenskarna pressade på.

I stället hade Viktor Fasth de svåraste räddningarna att göra. En dubbelräddning i början av andra perioden räddade kvar svenskarna i matchen.

I tredje perioden fick så långt bänkade 17-åriga backen Rasmus Dahlin kliva in. Det gav resultat nästan direkt.

Dahlin, som fick drygt fyra minuters speltid i förra Tysklandsmötet, sköt pucken mot mål och Anton Lander kunde slå in returen efter 6.25.

Dominik Kahun satte 1–3, men två backmål – Patrik Hersley i numerärt överläge och Mikael Wikstrand – gav 3–3 och förlängning.

Men den bara förlängde den svenska mardrömmen.