André Myhrer tog guld i slalom i OS och adderade till ett OS-brons han tog redan 2014. Därmed har Sverige tagit hem båda OS-gulden i slalom tack vare Myhrer och Frida Hansdotter.

Tidigare har Ingemar Stenmark 1980 och Anja Pärson 2006 tagit OS-guld i slalom.

Bergsjökillen Myhrer låg tvåa bakom norrmannen Henrik Kristoffersen efter det första åket.

– Jag ska försöka titta uppåt och jaga honom, sade Myhrer mellan åken och visade att ett nytt brons eller ett silver inte var något mål.

Ett suveränt andraåk satte press på Kristoffersen som körde ut tidigt andra åket och en jublande Myhrer kunde börja fira ett efterlängtat guld i målfållan.

Myhrer verkar trivas extra bra när det är OS-tävlingar. Redan 2006 i Turin var Myhrer 4:a, tre år senare tog han brons och 2014 i Sotji hade han medalj pågång men åkte ur i andra åket.

– Det är jätteroligt, fantastiskt. jag har följt honom i alla år sedan Turin. Att äntligen få detta, han är verkligen värd det hundra procent, säger kung Carl Gustaf till TT:s utsända efter att ha fått bevittna sitt första OS-guld sedan ankomsten till Pyeongchang.

Långe Ramon Zenhäusern, Schweiz, åkte upp sig från nionde till silvret i andra åket och Michael Matt, Österrike, tog brons efter att ha legat tolva efter det första.

Orutinerade Kristoffer Jakobsen överraskade med startnummer 35:a i första åket åka in på en tionde plats i första och avancerade till sjunde plats. blev sjua och Mattias Hargin 19.

Storfavoriten Marcel Hirscher körde ur i första åket.