Finalen i Gangneung hockeycenter var en intensiv, tät och böljande duell mellan OS-hockeyns allra största giganter.

Dessutom bjöd turneringens avslutande match på ett dramatiskt slut.

Efter USA:s Monique Lamoureux-Morandos kvittering till 2–2 drygt halvvägs in i tredje perioden följde en mållös förlängning. När det var dags för straffar klev Jocelyne Lamoureux-Davidson fram – och avgjorde.

Därmed bröts USA:s 20 år långa förbannelse.

Sedan damhockeyspelarnas vinterspelsentré har Kanada och USA gjort upp om den ädlaste medalj vid fem av sex finaler. USA vann den första, 1998, och hann förlora tre stycken innan det blev ny guldglädje i Sydkorea.

Resan till det efterlängtade OS-guldet var underhållande och svängig.

USA inledde dock bäst och Hilary Knight styrde in Modospelaren Sidney Moris skott till 1–0 i slutet av första perioden.

Inom loppet av 4.55 minuter i andra vände det regerande mästarlaget Kanada 0–1 till 2–1. Haley Irwin styrde in 1–1 efter två minuter och sedan – efter ett snyggt anfall tillsammans med Meghan Agosta och Melodie Daoust – pricksköt Marie-Philip Poulin 2–1-målet på målvakten Maddie Rooney.

I tredje svängde matchen ytterligare en gång.

Helt plötsligt blev Monique Lamoureux-Morando fri med Shannon Szabados – och finalen klev upp i likaläge igen.

Med en delikat straff avgjorde sedan USA:s Jocelyne Lamoureux-Davidson.