In i det sista verkade det som att Ryssland skulle lägga in sitt veto.

Men så samlades rådet, kraftigt försenat, på lördagskvällen. Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog sade i sitt anförande inför omröstningen att man räknar med att "var och en av er nu gör det rätta".

Skoog sade också att FN:s konvojer stod redo att åka in i Syrien med förnödenheter och för att evakuera sjuka och skadade, om resolutionen antas.

Direkt därpå meddelades att resolutionen antagit enhälligt.

Diplomaterna i FN-skrapan i New York jobbade mot klockan, samtidigt som döda dras fram ur rasmassorna efter bombningarna mot östra Ghouta. Över 500 civila har dödats i den senaste veckans flygräder mot den rebellstyrda enklaven, larmar oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Över 120 av dem som mist livet i de senaste sju dagarnas flyganfall och artillerield är barn, enligt SOHR, som bevakar kriget från Storbritannien och vars uppgifter är svåra att verifiera på grund av konflikten. Fler än 2 000 människor har skadats och många sjukhus i området har slagits ut, enligt människorättsorganisationer.

Syftet med vapenvilan är att humanitär hjälp ska nå de belägrade invånarna, och att skadade och allvarligt sjuka ska kunna lämna området.

Resolutionen manar till vapenvila i hela Syrien, inte bara östra Ghouta, med undantag för insatser mot IS, al-Qaida och närstående grupper.

Moskva har elva gånger tidigare lagt sitt veto mot en resolution angående konflikten i Syrien. I november använde den ryska delegationen sitt veto för att sätta stopp för en FN-ledd utredning om kemvapenattacker i Syrien.

Fakta: Snart sju år av konflikt

  • I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av egenintressen.
  • Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340 000 människor har dödats. Flera försök att sätta stopp för konflikten, bland annat via FN, har misslyckats.