Iran och Syrien kommer att respektera FN-resolutionens vapenvila, med undantag för områden i Damaskus förorter som hålls av "terrorister", säger stabschefen för Irans militär, general Mohammad Baqeri, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Vi kommer att hålla fast vid resolutionen om vapenvila. Syrien kommer också att följa den. Delar av Damaskus förorter, som hålls av terrorister, innefattas inte av vapenvilan och upprensningarna där kommer att fortsätta, säger Baqeri enligt den iranska nyhetsbyrån Tasnim.

Bomber över Douma
I resolutionen står att vapenvilan ska gälla i hela Syrien, inte bara östra Ghouta, med undantag för insatser mot IS och al-Qaida och grupper med koppling till de två terrorrörelserna. Det sistnämnda lämnar utrymme för en viss tolkningsdiskussion.

Baqeris uttalande är sannolikt en besvikelse för resolutionens författare Sverige och Kuwait, som främst hoppades få hjälpsändningar och medicinsk hjälp till just de drabbade Damaskusförorterna. På söndagen, bara timmar efter att ett enhälligt säkerhetsråd antagit resolutionen, fortsatte bomberna att regna, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Räderna riktades främst mot utkanten av Douma, den största staden i östra Ghouta, enligt SOHR som bevakar syriska inbördeskriget från Storbritannien. Det var oklart om någon skadats.

Zoom

Frankrikes president Emmanuel Macron, Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska mötas och diskutera situationen i Syrien. Arkivbild. Foto: Tobias Schwarz/AP/TT


Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska under dagen hålla ett telefonmöte med Rysslands president Vladimir Putin. De tre ledarna ska diskutera hur vapenvilan i Syrien ska verkställas. Ryssland, liksom Iran, står på Assadregimens sida i kriget.

Stigande dödssiffra
Den senaste veckan har fler än 500 civila, över 120 av dem barn, dödats i flygräder mot den rebellstyrda enklaven östra Ghouta, enligt SOHR:s sammanräkning. Under lördagen ska minst 41 civila ha dödats, men Ryssland förnekar att landet deltog i de attackerna.

Fakta: Snart sju år av konflikt

  • I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av egenintressen.
  • Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340 000 människor har dödats. Flera försök att sätta stopp för konflikten, bland annat via FN, har misslyckats.

Emmanuel Macrons kansli säger i ett uttalande att vapenvilan är "ett viktigt första steg" och att man ska vara "extremt vaksam" över genomförandet av resolutionen. Resolutionen specificerar inte när vapenvilan kommer att träda i kraft, utan det står att det ska ske "utan dröjsmål".

FN:s generalsekreterare António Guterres, som har beskrivit situationen i östra Ghouta som "helvetet på jorden", säger att vapenvilan "omedelbart" måste inledas. Han påminner båda sidor att de har en "absolut skyldighet" att skydda civila, och tillägger att "ansträngningarna att bekämpa terrorism inte överstiger den skyldigheten."

Fakta: Östra Ghouta

  • Omkring 400 000 människor bor i östra Ghouta utanför den syriska huvudstaden Damaskus. Området kontrolleras av två rebellgrupper, och bombningarna är inledningen på en större miltär markoperation från regimens sida, enligt den regimvänliga tidningen al-Watan.
  • Sedan den 18 februari har över 500 människor dödats och mer än 2 000 skadats, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien.
  • Enligt FN:s beräkningar har minst 370 människor dödats och omkring 1 500 skadats i östra Ghouta sedan offensiven inleddes.
  • Källa: AFP, Reuters